BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hét uniós bank bukott

Eredmények. Csupán hét pénzintézet bukott meg az EU által péntek este közzétett stresszteszteredmények szerint a vizsgált 91 uniós bank közül. Ez azt jelenti, hogy az öt spanyol, illetve egy-egy német és görög hitelintézet esetében a tőkeszükségletek külsőleges pótlására lenne szükség a teszt által felvázolt legrosszabb (3.) gazdasági szcenárió esetén. A tesztben részt vevő két magyar pénzintézet, az OTP és a FHB Jelzálogbank ugyanakkor kiemelkedően jól tőkésítettnek bizonyult a vizsgálat alapján.

Az Európai Bankfelügyeletek Bizottsága (CEBS) által kezdeményezett stresszteszt során azt vizsgálták, hogy a gazdasági környezet különböző elképzelt alakulása során tudnák-e teljesíteni a bankok a 6 százalékos tőkemegfelelési limitet. Ez azt jelenti, hogy a bank legkönnyebben mozgósítható, úgynevezett elsődleges tőkeelemeinek (Tier 1) összértéke eléri-e a teljes eszközállomány 6 százalékát. A három lehetséges forgatókönyv közül az első szerint az Európai Bizottság korábbi előrejelzéseinek megfelelően alakul a GDP-növekedés. A második, pesszimista szcenárió szerint újabb recesszió következik be, és Brüsszel prognózisától 3 százalékponttal marad el az összeurópai növekedés a következő két évben. A harmadik, adósságsokkal számoló forgatókönyv esetén a peszszimista szcenárió kiegészül az államkötvények számottevő leértékelődésével. A teszt végső irányadó eredménye, hogy a harmadik forgatókönyv esetén sikerül-e teljesíteni a 6 százalékos tőkemegfelelést.

Az összeredmény mindenesetre az előzetes várakozásoknál sokkal jobban alakult. A legtöbb elemző ugyan öt és tíz közé tette a megbukó bankok számát előrejelzésében, de a hiányzó tőkeszükséglet kapcsán akár a 30 milliárd euró feletti értéket is elképzelhetőnek tartották. Ehhez képest a teljes összeg alig haladja meg a 3,5 milliárdot.

Ahogy azt sejteni lehetett, a CEBS által górcső alá vett két hazai hitelintézet könnyedén átment a stresszteszten. A bizottság a két tőzsdén forgó magyar bankot vizsgálta meg, az OTP-t és az FHB Jelzálogbankot. Mindkét pénzügyi csoport tőkemegfelelési mutatója lényegesen nagyobb lett a 4 százalékos uniós szabályozási minimumnál és a 6 százalékos elvárt minimumnál is. Az OTP a tavalyi évet 13,8, az FHB pedig 8,6 százalékos rátával zárta. A három lehetséges forgatókönyv közül a normál körülményeket figyelembe vevő, úgynevezett benchmarkszcenárió esetén az OTP Tier 1 rátája a CEBS számítása szerint 18 százalékosra emelkedhet 2011-re, az FHB-é eközben 14,1 százalékosra nőhet. A pesszimista forgatókönyv megvalósulása esetén a CEBS kalkulációi szerint az OTP tőkemegfelelési mutatója 16,8, a FHB-é 10,8 százalékos lehet 2011 végén, ha pedig az unió összes tagállamát érintő szuverén kockázati sokk is bekövetkezne, a nagyobbik hazai hitelintézet még mindig 16,2, a kisebbik pedig 10,6 százalékos tőkemegfelelési aránnyal rendelkezne. A stresszteszt eredményei alapján 6 százalékos alapvető tőkemegfelelési mutatóval számolva az OTP Banknak 2700 millió, az FHB-nak 73,6 milliós eurós puffer áll a rendelkezésére alapvető tőkében. Az OTP-nek egyébként Magyarország mellett Bulgáriában, Szlovákiában és Romániában, az FHB-nak pedig hazánkon kívül még Németországban van kitettsége.

Az OTP ezekkel az eredményekkel nemzetközi összehasonlításban is különösen jól vizsgázott, hiszen a második legjobban tőkésített hitelező lett az európai rangsorban a– nála egyébként lényegesen kisebb – spanyol Banca March mögött. A bronzérmes a lengyel Powszechna Kasa Oszczednosci Bank Polski lett a tesztben számított Tier 1 mutató alapján.

A teszt megnyugtatónak nevezett eredményével kapcsolatban ugyanakkor több olyan kifogás is felmerült, hogy nem volt kellően alapos a piacok tényleges megnyugtatásához. Több elemző szerint ugyanis ezt csak úgy lehetett volna elérni, ha a szcenáriók közé felveszik negyedikként az egyes eladósodott európai államok esetleges fizetésképtelenné válását is, és ennek fényében vizsgálják a bankok stabilitását. HB–JK

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.