Pénz- és tőkepiac

Hétheti csúcson az euró

Az euró jegyzése a jenhez viszonyítva hétheti csúcsot ért el hétfőn, mivel a dráguló részvények arra késztették a kereskedőket, hogy lazítsák jenben kötött hosszpozícióikat.

Ám az euróövezet  bankjai körében végzett stressz tesztek hitelességét illető kétely korlátozta az eurónak a dollárral szembeni erősödését. Kereskedők szerint a bankközi szereplők, akik arra fogadtak, hogy az euró jegyzése a kucsfontosságú 110 jenes szint alá csökken, vagy pedig a június végén elért 107,30 jen alá, ami 8 és fél éves mélypont volt, most arra kényszerültek, hogy feladják lefelé mozgásra játszó pozícióikat, mivel a derülátást tükröző amerikai vállalati bevételi eredmények javították a befektetők kockázatvállalási hajlandóságát - jelenti a Reuters.

Mitsuri Sahara, a Bank of Tokyo-Mitsubishi derivatívákkal kereskedő részlegének vezetője szerint a részvényárak emelkedésén kívül a grafikonok azt sugallják, hogy az euró emelkedő irányzatot jelez, mivel az uniós közös valutának sikerült erőteljesen felélednie a múlt héten elért 110,02 jenes jegyzés után.

Úgy tűnik hogy az euró megpróbálja a 115-ös szintet, mielőtt visszaesne a 110-es szint felé - tette hozzá. Júliusban az euró kezdett gyorsan magához térni és a múlt héten a jegyzése 10 hetes csúcsot ért el, meghaladva a múlt héten az 1,30 dollárt.

A Bloombergnek nyilatkozó elemzők úgy vélik, hogy az adósságválsággal kapcsolatos félelmek után visszatér a bizalom az európai piacokra és ezzel tartósan erősödhet az euró.

derivatíva jen stressz teszt eurózóna euró
Kapcsolódó cikkek