Pénz- és tőkepiac

Hiteltelen a banki stressz teszt

"EU-fória" bontakozott ki a stressz tesztek kapcsán, bár a piaci vélemények megoszlanak a végeredmény komolyságát és megbízhatóságát illetően.

A pénteki reggeli piaci pletykáknak megfelelően öt spanyol takarékszövetkezet, a német állami tulajdonban lévő Hypo Real Estate és a görög állami érdekkörben lévő ATE Bank bukott meg a teszten. A maradék 84 pénzintézet nagyobb megrázkódtatás nélkül élné túl a legpesszimistább forgatókönyv bekövetkezését is.

A prognózisok öt-tíz bukott pénzintézetről és akár 30 milliárd eurót elérő tőkeszükségletről szóltak. Jó hír, hogy a tesztben szereplő két magyar bank, az OTP és az FHB Jelzálogbank kitűnően vizsgázott, megbízhatóság szempontjából egyértelműen az európai élvonalban elhelyezkedve

A probléma azonban az, hogy a tesztkörnyezet eleve mesterséges állapotot feltételezett ráadásul úgy, hogy a bankok esetében csak a kereskedési könyvet vizsgálta. Ez azokat az eszközöket tartalmazza, amelyeket a bank nagyon rövid távon tart és szándékában áll rövidesen értékesíteni. Egyes hosszabb lejáratú eszközöket, pl. állampapírokat azonban befektetési céllal (akár lejáratig tartva) sokkal tovább is megtarthat a pénzintézet, ezeket azonban nem a kereskedési könyvben mutatják ki.

Vagyis egy óriási fekete lyuk tátong a valóság és a feltételezett tesztkörnyezet miatt, nem beszélve arról, hogy piaci pletykák szerint a bankszakmában bevett szokás egyes problémás (adott pillanatban veszteséget termelő) eszközöket rendszeres átsorolása a befektetési portfólióba, amennyiben a helyzet úgy kívánja (ebben az esetben ugyanis az esetleges árfolyammínuszokat nem kell napi szinten kimutatni).

A stressz tesztek során egyébként egyáltalán nem számoltak államcsőddel, csupán jelentősen megugró kötvényhozamokkal, W alakú recesszióval és 20%-kal leértékelődő részvényindexekkel. 2008-2009 folyamán azonban ennél sokkal élesebb visszaesést is láthattunk, ennek fényében még inkább kérdéses, hogy mennyire komolyan kell kezelnünk ezeket a teszteredményeket.

cashline OTP Hypo Real Estate FHB stresszt teszt Bank takarékoszövetkezet tőkeszükséglet
Kapcsolódó cikkek