Pénz- és tőkepiac

Pénteki gyenge árfolyamán a forint - Hol tart most?

A forint pénteken elért gyenge árfolyamát tartotta hétfőn reggel is. A stresszteszt eredményének köszönhetően a héten várhatóan erősödhetnek a térségbeli devizák - a forint kilátásai kétségesek.

Az euró erősödött hétfőre virradóra az euróövezeti stresszteszt pénteken közzétett eredményének köszönhetően. Az eurót hétfőn reggel röviddel hét óra előtt 1,2928 dolláron jegyezték a vasárnap késő esti 1,2891 dollár után.

Az euró 9,69 százalékkal áll gyengébben év eleji árfolyamánál.

A forint pénteken 283 forintos euró jegyzés környékéről 288 környékére gyengült két egymást követő hitelminősítői lépés hatására. A Moody''s Investors Service leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Magyarország államadósság besorolását, majd a Standard and Poor''s rontotta negatívra a magyar szuverén adósbesorolás kilátását. A hét végén a forint árfolyama 287-288 forintos euró árfolyam környékén mozgott.

Hétfőn reggel az eurót 287,42 forinton jegyezték a vasárnap késő esti 287,50 forint után. A forint 6,23 százalékkal áll gyengébben év eleji árfolyamánál.

A lengyel zloty árfolyama a hét végén gyakorlatilag nem változott, a cseh korona viszont erősödött.

A zloty 4,0580-as euró jegyzésen állt hétfő reggel a vasárnap esti 4,0540 után. A zloty 1,16 százalékkal erősebb év eleji árfolyamánál.

A cseh korona 25,1170-es euró jegyzésen állt hétfőn reggel a vasárnap esti 25,1240-es jegyzéssel szemben. A korona 4,82 százalékkal erősebb év eleji árfolyamánál.

A zloty, a cseh korona és a forint a múlt héten folyamatosan erősödtek a javuló európai gazdasági kilátásoknak és a nemzetközi befektetők javuló kockázatvállalási hajlandóságának köszönhetően, de a forint pénteken leadta a héten elért nyereségének nagy részét.

A zloty a múlt héten 4,14-es euró jegyzésről 4,06-ig, a cseh korona 25,40-es euró jegyzésről 25,12-re, a forint 290-es euró jegyzésről 283 közelébe erősödött, majd 288 közelébe korrigált.

A zlotytól a nemzetközi befektetői hangulat alakulását követő árfolyam mozgást várnak a kereskedők, amit elsősorban az euróövezeti stresszteszt eredményének piaci értelmezése határoz majd meg.

A koronától további erősödést várnak a héten, mivel a korona az első számú befektetési célpontja a forint befektetésekből kivont tőkének.

A forint árfolyamának további alakulásáról ellentétes nézeteket vallanak a piacon. Az egyik álláspont szerint a forint a térségbeli devizákkal együtt várhatóan erősödök kissé a héten, a másik nézet szerint a forint elszakadt a térségbeli devizáktól és a héten 287 és 291 forintos euró jegyzés közötti árfolyamokat érhet el.

Friss, piaci adatok, itt

forint árfolyam euró árfolyam
Kapcsolódó cikkek