Pénz- és tőkepiac

S&P: Az európai bankok még nincsenek túl a nehezén

Az európai bankok helyzete a Standard and Poor’s (S&P) szerint még távolról sem olyan rózsás, mint ahogy azt az Európai Unióban a körükben végzett stressz-tesztek állítják.

A hitelminősítő intézet tanulmánya azt mutatja, hogy a refinanszírozás mindenekelőtt a kisebb és tőkeszegényebb pénzintézetek számára továbbra is súlyos problémát jelent. Ezen kívül a második félévben továbbra is magas hitelkieséseket várnak, és számok bank esetében nem számítanak a könyvekben szereplő értékpapírok minőségének javulására – tudósít a Die Presse.

Az ágazat kilátásai nem túl jók Az S&P által értékelt európai pénzintézetek felénél az értékelés leminősítése valószínűbb, mint annak javítása. És minél rosszabbnak értékelik  egy pénzintézet hitelképességét, annál magasabb annak finanszírozási költsége.  A S&P a refinanszírozásra esedékes adósságokat az ágazat egyik legnagyobb kihívásának tartja.

Az Európai Unión belüli pénzintézetek összkötelezettségének összege meghaladta a 30 milliárd eurót. Tekintettel arra, hogy az éveken át tartó pénzügyi válság után a befektetők elvesztették az ágazatba vetett bizalmukat, számos pénzintézet továbbra is állami garanciákra és az Európai Központi Bank pénzinjekcióira van ráutalva. Ez mindenekelőtt az olyan, magasan eladósodott országok bankjaira áll, mint Görögország és Írország, amelyek a tőkepiacokon jelenleg alig tudnak friss pénzhez jutni. "Ha pedig ezek az állami források elapadnak, ezt néhány bank megszenvedheti" - figyelmeztetnek a tanulmányban a hitelminősítő szakértői.

hitelminősítő felmérés európai bank S&P stressz teszt tanulmány
Kapcsolódó cikkek