Pénz- és tőkepiac

Szívesebben fizetünk kártyával külföldön

Bár a hazai turisták által kedvelt célországokban széles a bankkártya- elfogadói hálózat, utazás előtt érdemes tájékozódni a helyi kártyahasználati szokásokról.

Nyaralás előtt általában több szempontból is igyekszünk tájékozódni a célországban uralkodó viszonyokról: bár nem tűnik fő szempontnak, érdemes lehet utánanézni a bankkártya használati szokásoknak is – derül ki a MasterCard által készített háttéranyagból.

Az elérhető statisztikai adatok alapján a magyarok leggyakrabban Horvátországban töltik a nyári szabadságukat, ezt követi a két kedvelt mediterrán célpont Olaszország és Görögország. A lista negyedik és ötödik helyezettje Ausztria és Románia, ezek az országok egész évben vonzzák a pihenni vágyó magyar turistákat. 

A kártyatársaság szerint országoktól függetlenül elmondható, hogy a szállodákban, vagy autóbérlésnél kaució szükséges, amihez gyakran elengedhetetlen a bankkártya, amit nem csak fizetésre, de készpénzfelvételre is lehet használni.

Horvátországban jóval több üzlet fogad el bankkártyát, mint ahogy ezt Magyarországon megszokhattuk. Kártyáink használhatók autópálya-matricák, vonat- és buszjegyek vásárlására, úgymint üzletláncok vagy kisebb üzletek pénztárainál, éttermekben, szórakozóhelyeken. A kevés kivételt az utcai árusok és taxisok jelenthetik, akik ritkán fogadnak el bankkártyát. Ha valaki étteremben kártyával fizet, természetes, hogy megkéri a pincért, a borravaló összegével növelt összeget húzza le a kártyáról. Aki vitorlás bérlést, vagy búvárkodást tervez, minden esetben vigye magával betéti, vagy hitelkártyáját, ugyanis a felszerelést bérbeadók gyakran kérnek letétet, amit a legkényelmesebb bankkártyával biztosítani. Horvátországban a legkisebb fizetőeszköz az 1 és 2 lipás érme, ám nagyon ritka az a kereskedő, aki ilyen kis címlet visszaadásával bíbelődne - az árak annál gyakrabban végződnek 99-re. Így a vevő minden alkalommal kicsivel többet hagy a kasszánál, kártyával azonban pontos összeget fizethet. Jó tudni, hogy néhány horvátországi boltban kedvezményt adhatnak a Maestro típusú bankkártyával történő fizetéskor.

Csoportkedvezmények

Több, a hazai piacon aktív bankcsoport is kedvezményes tarifát alkalmaz a régióban működő bankjegykiadó automatáinál, ami a kicsit is odafigyelő ügyfeleknek kmoly megtakarítást jelenthet. Kedvezményes tarifát alkalmaz a csoporthoz tartozó külföldi ATM-eknél az OTP Bank, és hazánkon kívül 6 országban az Erste, az UniCredit Group 18 tagbankjának automatáiból pedig változatlanul díjmentesen vehetnek fel készpénzt a saját ügyfelek.

Görögországban mind az üzlettulajdonosok, mind az éttermi személyzet szívesen és szakszerűen dolgozik bankkártyával. Köszönhetően a több évtizedes hagyományra visszatekintő nemzetközi turizmusnak a nyaralók által kedvelt területeken közel 100 százalékos a kártyaelfogadási arány. Azonban az autópályákon és a legtöbb tömegközlekedési eszközön főként az euró bankjegyekre kell szorítkoznunk. Nem így Olaszországban, ahol a bankkártyákat minden autópályán és a legtöbb közlekedési eszközön elfogadják. Természetesen kis üzletekben is népszerű a plasztik annak ellenére, hogy az olasz kereskedők egy része nem helyezi ki a pultra a kártyaleolvasó terminált. Hogy miért? Nos, az itáliai tulajdonosok egy része úgy gondolja, hogy a technikai szerkezet ront a körültekintően megtervezett üzletbelső hangulatán. A már Magyarországon is igényelhető, érintésnélküli PayPass kártyákat Olaszországban elsősorban a milánói üzletekben használhatjuk.

Jóllehet Ausztriában a magyarok főként téli pihenésüket töltik, nyáron is sokan látogatnak az osztrák városokba vagy az Alpokba kirándulni. A bankkártyákat rendkívül széles körben használhatjuk ebben az országban, bár néhány, jellemzően a városon kívül elhelyezkedő kereskedelmi lánc egyáltalán nem vagy csak Maestro típusú kártyát vagy fogad el. Ezen kívül, azonban ritka az olyan üzlet, ahol ne tudnánk használni a bankkártyánkat, az étel és ital automaták többségénél lehet kártyával fizetni, a parkolóházak, tömegközlekedési járművek jegykiadói is mind működésbe hozhatók bankkártyával. Néhány ezek közül a kártyabirtokos korát is ellenőrzi, például cigaretta-vásárlásnál.

Romániában egyelőre csak a nagyobb városokban elterjedt a kártyahasználat, így a főként az erdélyi falvakban, kisvárosokban vakációzó magyar utazóknak szüksége lesz némi készpénzre. A kártyát a romániai autópályákon sem lehet még használni. A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján egyébként tavaly már megközelítette a 10 milliót a magyarok által külföldön végrehajtott bankkártyás tranzakciók száma. Bár a forgalom némileg elmaradt a 2008-astól – bő 201 milliárd forintot tett ki –, ez elsősorban a gazdasági válság negatív hatásaival magyarázható. Érdekes módon viszont külföldön a magyarok jóval kisebb arányban használják a bankkártyáikat ATM-ből történő készpénzfelvételre: a jegybank szerint tavaly a tranzakciók csaknem 90 százaléka kártyás fizetés volt. Persze ennek a jelenségnek is adott az ésszerű magyarázata: egyrészt a turista addig nem költi a valutát, amíg kártyát használ, másrészt a külföldi ATM-használatot többnyire súlyos jutalékokkal „díjazzák” a bankok.

 

MasterCard Maestro atm bankkártya
Kapcsolódó cikkek