A rovat támogatója: Budapesti Értéktőzsde Zrt.
Pénz- és tőkepiac

Frank: Még kétszázhúsz alatt - ijesztő adóssága van a frankhiteleseknek

A nemzetközi piacokon uralkodó hangulat okozza a svácifrank-ralit – Feltartóztathatatlan erősödés

Napról napra dönt meg újabbnál újabb történelmi csúcsot az euróval szemben a svájci frank; ezen a héten már az 1,3-es váltási szint környékén alakult a keresztárfolyam, néha alá is került. Az év eleje óta már 13 százalékot erősödött az alpesi fizetőeszköz az unió közös pénzéhez képest, az erősödés pedig feltartóztathatatlannak tűnik. A hazai és a külföldi elemzők is egyetértenek abban, hogy ennek legfőképpen a piacokon uralkodó borús hangulat az oka. „A kockázatkerülő befektetők frankot vásárolnak a különféle negatív hírek hatására” – mondta a Bloombergnek Giovanni Staunovo, az UBS AG zürichi devizaelemzője. „Az újabb európai és globális félelmek erősítik a frankot” – teszi ehhez hozzá Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója.

A legutóbbi rossz hír például az volt, hogy az ír államadósság besorolását kedden egy fokozattal, AA– szintre rontotta a Standard & Poor’s, mivel úgy látja, az ország nehéz helyzetben lévő bankjainak megsegítése növelheti az államháztartás hiányát. A hitelminősítőnél utoljára 15 évvel ezelőtt volt ennyire rossz az ír állampapírok megítélése. A hangulatot pedig még tovább rontotta az amerikai ingatlanpiacról szóló adat, amely szerint éves szinten 27 százalékkal csökkent a használt lakások forgalma.

Friss devizapiaci adatok itt találhatók

A svájci jegybank legújabb megnyilvánulásai is a frankot erősítik. Philipp Hildebrand jegybankelnök egy a hét végén megjelent interjúban arról beszélt, hogy a központi bank csak korlátozottan képes beavatkozni az árfolyamokba külföldi valuták vásárlásával. A Svájci Nemzeti Bank (SNB) júniusban jelentette be, hogy felhagy a frank gyengítésére irányuló piaci intervenciókkal, miután 15 hónap alatt megnégyszereződött a valutatartaléka. Az árfolyam „elengedése” óta pedig mintegy 10 százalékot szedett magára az alpesi fizetőeszköz az euró ellenében. Hildebrand egy másik interjúban azt is közölte, az SNB-nek nincs célárfolyama, ha azonban defláció fenyegetné a svájci gazdaságot, beavatkoznának. Erről azonban jelenleg nincs szó: a jegybankelnök szerint Svájcban jelenleg sem inflációs, sem deflációs kockázatról nem lehet beszélni, a gazdaság növekedése pedig az idén 2 százalék körül alakulhat.

Hogy meddig erősödhet még a frank az euróval szemben, nem tudni. Szántó András, az Equilor devizaüzletágának igazgatója úgy véli, az 1,3-es szinten megállhat az erősödés, itt ugyanis már az SNB is beavatkozhat. Ezt jelzi, hogy ezen a héten nem került tartósan az említett lélektani határ alá az euró/frank jegyzés. „Az intervencióba vetett hitet viszont gyengítheti, hogy a Svájci Nemzeti Bank alig néhány hónappal ezelőtt feladta a frank erősödése elleni harcot” – figyelmeztet Forián Szabó Gergely, aki szerint amíg negatív marad a nemzetközi hangulat, nem lesz fordulat az alpesi deviza pályáján. Ráadásul nem csak ezek a hírek erősítik mostanában a frankot. „Az elmúlt években az alpesi devizában eladósodottak miatt is emelkedik a frank árfolyama, a fizetőeszközt gyengítő hitelfelvételt ugyanis felváltotta a törlesztés” – mondja Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. Ez jellemző a magyarországi háztartásokra is, amelyek frankadóssága már 4500 milliárd forint fölött járhat.

Ennek visszafizetése pedig, minél erősebb a frank, annál nagyobb terhet ró a családokra. Ezen a héten az alpesi fizetőeszköz nemcsak az euróval, de a forinttal szemben is történelmi csúcsra került, szerdán mindössze 10 fillér választotta el a keresztárfolyamot a 220-as szinttől. Szántó szerint nincs kizárva, hogy a közeljövőben e fölötti frankárakkal is találkozhat a lakosság, igaz, fél éven belül 205 forint alá is benézhet a jegyzés. Az euróval szemben azonban az elemzők szerint erősödhet a forint. A közös uniós fizetőeszköz ára akár már néhány napon belül 280 forint alá csúszhat, az októberi önkormányzati választásokat követően pedig az Equilor prognózisa szerint 270 körül stabilizálódhat az euró ára.

Addig azonban jöhetnek még kilengések az árfolyamban. Nem tesz jót a magyar fizetőeszköznek, hogy a kormány ellentmondásos nyilatkozatokat ad ki az IMF-fel felfüggesztett tárgyalások folytatásáról, pedig a forint euróval szembeni gyengülése, miközben a svájci frank erősödik az uniós pénz ellenében, duplán fáj a hazai devizahiteleseknek. Szántó szerint ezt csak tetézik a devizahitelesek megsegítéséről szóló ígéretek, amelyek miatt romlik az adósok fizetési morálja. A romló hitelportfóliók és a svájci frank ralija ugyanis nehezíti a bankok helyzetét, ez rossz hatással lehet az egész magyar gazdaságra.

2010. 08.27. Van remény a frank gyengülésére

Megtört a svájci frank erősödésének lendülete az euróval szemben. Jelenleg 1,30 felett konszolidálódik az árfolyam, van esélye egy korrekciónak is 1,33 fölé. Az árfolyammozgás jellegét nagyban befolyásolhatja a mai KOF indikátor - a svájci gazdaság következő fél évi növekedési kilátásait jelző index -, melyben csökkenést vár a piac - írja napi kommentárjában a Kerékgyártó Imre a Commerzbank treasury sales osztályvezető-helyettese. Van rá lehetőség, hogy a forint kissé eltávolodjon a rekordszintektől - írja a portfolio.hu.

14 óra után

A frank ára a reggeli 218,2-es szintről 217,5-re változott, majd délután az alpesi devizával szemben is elkezdett gyengülni a hazai fizetőeszköz, átlépve a 219-es árfolyamot, jelenleg 219 forint alatt adják a svájci frankot a bankközi devizapiacon.

A frank az 1,3-as lélektani határnak számító szint körül mozog az euróval szemben.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek