Pénz- és tőkepiac

Magatartási kódexet dolgoz ki a Stabilitás Pénztárszövetség

Magatartási kódexet dolgoz ki a Stabilitás Pénztárszövetség, többek között az indokolatlan magánnyugdíjpénztári átléptetések visszaszorítása érdekében, és etikai eljárás keretében vizsgálja ki azokat az eseteket, amelyekben felmerül tagjaival szemben a jogszabálysértő tagszervezői működés gyanúja.

A múlt héten ismertté vált, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) fogyasztóvédelmi eljárást indított egy gazdasági társaság jogszabálysértő magánnyugdíjpénztári tagtoborzásával kapcsolatban. Az eset pontos körülményeinek megismerését követően a Stabilitás Pénztárszövetség is haladéktalanul megindítja etikai eljárását, amennyiben a Szövetség valamely tagpénztárát is felelősség terheli – közölte Juhász Istvánné, a Szövetség főtitkára.

A főtitkár kiemelte, hogy a tagok tudatos pénztárválasztása alapvetően pozitív és értékes eleme a pénztári rendszernek. Az átlépés lehetősége azonban a tagok pénztárak közötti gyors fluktuációjában érdekelt közvetítői rendszer kialakulását is elindította, amely a pénztártagokat esetenként a tudatos fogyasztói döntésekkel ellenkező irányba befolyásolja.

Az indokolatlan és esetenként etikátlan átléptetések visszaszorítása érdekében a Szövetség javasolja, hogy a jogszabályokba kerüljön be a pénztári átlépésekkel kapcsolatos pénzügyi ösztönzőket tiltó szabályozás, hogy az átlépések után jutalék kifizetésére ne kerülhessen sor. Meglátása szerint ez a módszer alkalmas lenne a tagszervezői átléptetés hátrányos következményeinek kiküszöbölésére.

A tagtoborzás feltételeinek jogi szabályozása kezdeményezése mellett, a Stabilitás Pénztárszövetség – a PSZÁF javaslatainak figyelembevételével - egy Magatartási Kódexet fogalmaz meg, amelyben lefekteti az üzletszerzési , valamint az ügyfelekkel szemben elvárt magatartási szabályokat – jelentette be a főtitkár.

kódex öngondoskodás pszáf pénztár
Kapcsolódó cikkek