Pénz- és tőkepiac

A pénteki nap végül a kétkedőket szippantotta be

A piac – megspékelve egy jó adag short-zárással - újabb 4 havi csúcsot döntött a tengerentúlon – jelenti a Cashline.

Dacára a vegyes makroadatoknak (új megrendelésállomány, lakáspiac rosszabbak lettek a vártnál, új lokális mélypont közelében). A likviditás, és a trendkövető alapok ténykedése (ami eddig ment, azt veszik őrülten, például Apple, Amazon, Caterpillar) komoly felhajtóerőként jelenik meg a parketten. Az eufórikus vételi megbízásokat néhány felminősítés is hajtotta (Credit Swiss 10 százalékkal emelte a Caterpillar célárát)

Az ázsiai börzék átvették az amerikai lendületet, igaz a boldogságot egy-két rosszabb vállalati hír, ilyen hangulatban azonban csak jelentéktelen hatással bíró bankcsőd fogta vissza ideig-óráig. A japán Takefuji, fogyasztási hitelezéssel foglalkozó bank mintegy 5 milliárd értékő tartozását képtelen visszafizetni. A bejelentés végigsöpört a pénzügyi cégek részvényein, arra az aggodalomra, hogy több pénzügyi intézmény kerülhet bajba, de a félelmeket hamar legyőzte a kapzsiság a kereskedésben, és az a hír, miszerint a japán kormány kész egy extra 55 milliárd dolláros stimulus nyújtására. Így a japán majdnem 1,5 százalékos erősödéssel tudta zárni a mai napot.

Az amerikai bankfrontról sem érkeznek jó hírek, de a piac egyelőre ellenáll. Ahogy azt megszokhattuk ilyen hegymenetben, semmi sem számít. Ezúttal a Banco Santander amerikai leányának és az M&T bank közötti fúzió kútba dőléséről beszélnek a piacon, miután a két bank menedzsmentje nem tud megegyezni a kontroll kérdéséről.

A technológiai szegmensből viszont csak kiváló információkat csepegtetnek a parkettra: Állítólag az Apple Iphone 4 verzójából óriás hiány alakult ki Kínában, ahol 200, más forrás 400 ezer előmegrendelést vettek fel, míg készleten csak 100 ezer áll rendelkezésre. Tovább tart tehát az Apple láz, ami azért nagyban segíti az amerikai tőzsde felfutását is.

cashline hitelezés Apple felminősítés Caterpillar stimulus makroadat
Kapcsolódó cikkek