Pénz- és tőkepiac

Magatartási kódexet készít a Stabilitás Pénztárszövetség

A Stabilitás Pénztárszövetség megkezdte tagjai számára egy Magatartási kódex kidolgozását, amely többek között a nyugdíjpénztári be- illetve átléptetések körüli esetleges anomáliák visszaszorítására is választ jelenthet.

A Stabilitás Pénztárszövetség már megkezdte egy Magatartási kódex kidolgozását, amely várhatóan november végére készül el. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által a tegnapi napon kiadott vezetői körlevélben foglaltakat a levél áttanulmányozását követően a szövetség szintén figyelembe veszi majd a kódex megfogalmazása során – közölte Juhász Istvánné, a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára. A Magatartási kódexben a szövetség lefekteti a pénztárak számára az üzletszerzési, valamint az ügyfeleikkel szemben elvárt magatartási szabályokat, és felhívja a pénztárak figyelmét a PSZÁF vezetői körlevelében megfogalmazott ajánlásokra a jövőbeni marketingakciók vonatkozásában.

A tagok tudatos pénztárválasztása alapvetően pozitív és értékes eleme a pénztári rendszernek. Az átlépés lehetősége azonban a tagok pénztárak közötti gyors fluktuációjában érdekelt közvetítői rendszer kialakulását is elindította, amely a pénztártagokat esetenként a tudatos fogyasztói döntésekkel ellenkező irányba befolyásolja.

A pénztárak tevékenységét önkorlátozó módon szabályozó Magatartási kódex kidolgozása során a szövetség a tagszervező ügynökökkel szemben elvárt magatartási szabályokat is megfogalmaz. „Bízunk benne, hogy ezzel megelőzhető lesz az, hogy a tagszervező, a jutalék érdekében indokolatlanul bíztassa a tagot újabb pénztárba való átlépésre” – mondta Juhász Istvánné.

juhász istvánné Stabilitás Pénztárszövetség pszáf magatartási kódex
Kapcsolódó cikkek