Pénz- és tőkepiac

Mibe érdemes most befektetni? Rizikós a részvénypiac

A gyógyszer- és az osztalékpapírokat lehet ajánlani a befektetők figyelmébe a magyar részvénypiacon – mondta tegnap a Quaestor Zrt. sajtótájékoztatóján Háda Bálint, a cégcsoport vezető elemzője. Szerinte a következő hónapokban dől el, hogy lassú növekedés vagy újabb visszaesés várható a világgazdaságban

A Budapesti Értéktőzsde hivatalos indexe, a BUX emelkedett az utóbbi hónapokban, miközben a világ vezető részvényindexei visszaestek. A szakértő ezért óvatosságra inti azokat, akik részvényekbe fektetnék pénzüket, mert nem lát fundamentális okokat a BUX átlagon felüli teljesítménye mögött. Különösen alacsony árfolyamot vár az OTP Bank részvényeitől. A forint gyengülése miatt ugyanis várhatóan nő a rossz hitelek aránya, és csökken a pénzintézet nyeresége. A gyógyszergyári részvények és osztalékpapírok viszont jó befektetések lehetnek, hozamuk ugyanis többször felette volt a 10 éves futamidejű amerikai állampapíroknak.

A legfrissebb piaci híreket itt megtekintheti!

Háda Bálint szerint a következő hónapokban dől el, hogy lassú növekedés vagy újabb visszaesés várható a világgazdaságban. Szerinte ez elsősorban azon múlik, hogy sikerül-e 100 ezer új munkahelyet teremteni az Amerikai Egyesült Államokban.

Az idén 180 fokos fordulat történt a világ legtöbb országának gazdaságpolitikájában – állította az elemző. Korábban állami beuházásokkal, lakástámogatási rendszerekkel, roncsprémiumokkal élénkítették a gazdaságot, a pénzpiacok azonban már nem engedik meg az ilyen lépéseket az államoknak, mert drágán vagy egyáltalán nem hajlandók finanszírozni az állami költségvetések hiányát.
Nem várható a gazdaság élénkítése a lakossági kereslet növekedésétől sem a világszerte magas miatt. Az USA-ban magasabb az mint bármelyik eddigi válság idején volt, ezért kulcskérdés annak csökkentése a világgazdaság számára.

A magas munkanélküliségnek is vannak előnyei, ám azokat az állástalanok nem érzik – véli Háda Bálint. Az alacsony kereslet csökkenti az inflációt. Ez viszont azt jelenti, hogy amint elkezd élénkülni a gazdaság, akkor ismét felpörög majd az infláció.

Háda Bálint szerint a görög válság nem múlt el, csak lecsendesedett. Ezért a befektetők egyre inkább különbségeket tesznek a kontinens országai között döntéseikkor.

A görög válság miatt Magyarországnak sincs lehetősége arra, hogy az államháztartás hiányának növelése árán élénkítse a gazdaságot. Az elemző szerint nemcsak az ragaszkodik szigorúan a hiánycél betartásához, de a Nemzetközi Valutaalap hitelszerződés nélkül is nyomást tud gyakorolni az országra.

A hiánycél tartása esetén is nehézségekbe ütközhet a magyar államadósság finanszírozása – Háda Bálint szerint. Jelentősen csökkent az utóbbi két évben a külföldi befektetők érdeklődése a magyar állampapírok iránt. A kezükben lévő állampapír-állomány tavalyelőtt 3300 milliárd forintról 2300 milliárdra csökkent, és azóta tartósan ez alatt a szint alatt van.

részvények ártákpapírok háda bálint
Kapcsolódó cikkek