Pénz- és tőkepiac

Olcsó lett az állampapír

Folyamatosan csökkennek az állampapír-piaci hozamok, tegnap már minden referenciaráta 7 százalék alatt volt. A szakértők szerint ennek az az oka, hogy a kormány legutóbbi államháztartási hiánycélról szóló bejelentései alapján olcsónak számít a magyar államadósság.

Folyamatosan csökkennek az állampapír-piaci hozamok, tegnap már minden referenciaráta 7 százalék alatt volt. A szakértők szerint ennek az az oka, hogy a kormány legutóbbi államháztartási hiánycélról szóló bejelentései alapján olcsónak számít a magyar államadósság, a viszonylag magasabb kamatra vadászó külföldi befektetőknek kifejezetten vonzó a magyar hitelpapír.

A térség többi országában is lényegesen alacsonyabbak a hozamok, a fejlett piaci állampapírok pedig alig fizetnek már nyereséget a befektetőknek. Az olcsóság viszont mindig relatív – figyelmeztetnek a szakértők. Ha a 3 százalékos hiány jövőre csak a magán-nyugdíj-pénztári tagdíjak elszámolásának változásával valósulna meg, annak a szakemberek szerint nem lenne jó üzenete. Még rosszabbul reagálnának a befektetők, ha a kasszákat államosítani próbálnák.

Ha azonban számviteli trükkök nélkül is marad a fiskális fegyelem, és strukturális reformokat is lát a piac, a jövő évi finanszírozási tervvel a szakértők szerint nem lesz gond. Jövőre a tervek szerint a nettó finanszírozási igény 850 milliárd forint lesz, és nettó kibocsátást a növekvő likviditásnak és lakossági keresletnek köszönhetően csak forinthitelpapírokból tervez az államadósság-kezelő.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

 

államháztartási hiánycél számviteli trükk állampapír finanszírozás
Kapcsolódó cikkek