Több mint a háromszorosára, 22 millióról 71 millió euróra növelte második negyedéves nettó eredményét a 2009-es referencia-időszakhoz képest a Raiffeisen International (RI), emellett a hitelezési veszteségekre képzett céltartalék összege közel a felére (523 millió euróról 265 millióra) csökkent az áprilistól júniusig tartó időszakban. Ezzel ellentétben a nem teljesítő hitelek állománya elérte a teljes hitelállomány 10,4 százalékát, ez az előző negyedévhez képest 6 százalékos növekedést jelent. Az RI második negyedéves profitja ugyanakkor jelentősen alulmúlta a Bloomberg szakértői által prognosztizált 99 millió eurós konszenzust.
A Raiffeisen beszámolt a Raiffeisen Zentralbankkal (RZB) történő összeolvadási folyamatról is: az optimalizált csoportszerkezet kialakítása a tervek szerint zajlik, és az első fél évben a konszolidált eredmény (pro forma alapon) elérte a 472 millió eurót. „A Raiffeisen Bank International jövője összefonódik majd az RZB által a Kelet-Közép-Európában folytatott vállalati üzletági tevékenységgel” – mondta Walter Rothensteiner, az RZB vezérigazgatója. Hozzátette: az új szerkezetben az RZB az egész csoport központja lesz – a részvénykönyvi bejegyzés 2010 utolsó negyedében várható.
A Raiffeisen legújabb gyorsjelentése szerint a kelet-közép-európai gazdasági fellendülés következtében az idén mind a RI, mind az RZB csoport megduplázta első féléves konszolidált eredményét: előbbi 171 millió, míg utóbbi 402 milliós eurós profitot könyvelhetett el. Emellett az előző évhez képest a Raiffeisen 2010 első felében jelentősen csökkentette a veszteségekre képzett céltartalékát, ez igen kedvező hatással volt az eredményekre: az adózás előtti eredmény 97,8 százalékkal, 304 millió euróra emelkedett, az adózott eredmény pedig 78,2 százalékkal, 212 millióra nőtt. Mindezeken túl a mintegy 15 százalékos kamatbevétel-csökkenés következtében 2010 első felében a Raiffeisen International üzemi eredménye – az előző év hasonló időszakához képest – mintegy 17 százalékkal csökkent. Ennek oka elsősorban a pénzintézetekre kirótt banki adóra a Raiffeisen által elkülönített 18 millió euró, valamint az általános igazgatási költségek 6 százalékos emelkedése.

Védi az anyabank az MKB-t. Nem vonható párhuzam az MKB jelenlegi és a német szövetségi költségvetésből tavaly kisegített Hypo bankcsoport akkori helyzete között – nyilatkozta az FT Deutschlandnak az MKB-t tulajdonló Bayerische Landesbank vezérigazgatója, Gerd Häusler. Már csak azért sem – tette hozzá –, mert az MKB idei első félévi vesztesége éppen abból származik, hogy a romló gazdasági kilátásokra való tekintettel idejekorán megkezdték a tartalékképzést: 2009-es év végi 37 millió euróról mostanra 392 millióra növelték a céltartalékot. VG