Pénz- és tőkepiac

A tőzsdéken továbbra is sok Gordon Gekko tevékenykedik

Primus inter pares - a klasszikus latin közmondás jut eszünkbe, amikor Larry Meyer nevét olvassuk a nagy tőzsdei hírportálok oldalain – írja a Cashline.

Meyer ugyanis rendkívül jó kapcsolatot ápol a Fed nyíltpiaci bizottságának tagjaival, így az idei évben rendszeresen hamarabb jutott hozzá a hivatalosan csak jóval később megjelenő információkhoz. Meyer saját tőzsdei hírlevelében néha már napokkal az egyes Fed-ülések után pontos részletekkel szolgált abban a tekintetben, hogy az egyes Fed-jegybankárok milyen víziókat dédelgettek a jövőre nézve, amely főként az idei évben jelenthetett komoly előnyt egyes befektetőknek.

Természetesen önmagában az információ nem ér sokat, hiszen a befektetési döntések meghozatalakor fontosabb elem az, hogy megfelelően értelmezik-e a Fed-ülésen elhangzottakat. Ettől eltekintve azonban a beszámoló ismét arra világít rá, hogy a tőzsdéken továbbra is sok-sok Gordon Gekko tevékenykedik.

Megvan a bűnös május 6-i "flash crash" kapcsán? A tőzsdefelügyelet (SEC) anyagából kiszivárgó részletek szerint a főkolompos a Waddell & Reed nevű társaság volt, amely az S&P 500 indexre vonatkozó határidős termékekben kereskedett, mégpedig a szokásosnál jóval nagyobb volumenben. Hogy pontosan ez volt-e a kiváltó ok, azt valószínűleg soha senki nem tudja majd megmondani, hiszen a májusi piaci hangulat amúgy is rendkívül törékeny volt (főként az európai adósságválságok árnyékában).

Egy felfokozott szentimentben igazából hír sem kell ahhoz, hogy egy-egy nagyobb szereplő által megkötött tranzakciók továbbgyűrűzzenek más termékek piacára is. Emellett azt is érdemes átgondolni, hogy hány felügyeleti vizsgálat indult az utóbbi években, évtizedekben, amelyek a tőzsdei emelkedést voltak hivatottak górcső alá venni.

cashline tőzsdefelügyelet szentiment Fed flash crash sec
Kapcsolódó cikkek