Pénz- és tőkepiac

Lecsap a bankárokra az EU

Akár az EU versenyképessége is veszélybe kerülhet, ha az uniós tisztségviselők a terveknek megfelelően a vártnál jóval szigorúbb szabályozást vezetnek be a bankárok fizetése terén.

Az Európai Bankfelügyetelek Bizottsága (Committee of European Banking Supervisors, CEBS) jelenleg londoni ülésén határozza meg a bankok menedzsereire vonatkozó szabályokat. A Financial Times információi szerint, bár a tárgyalások még javában tartanak, a 27 tagország döntéshozói hajlanak arra, hogy szigorú korlátozást vezessenek be a bónuszok terén.

A lap úgy tudja, hogy a CEBS határozatban fekteti le, hogy a menedzserek egyszerre legfeljebb a teljes prémiumuk 20 százalékát kaphatják meg készpénzben. Az EU egyébként már korábban döntött arról, hogy a prémiumok 60 százalékát csak három évre elosztva kaphatják meg a banki vezetők. Az EU vélhetően felkéri a tagállamok felügyeleteit, hogy határozzák meg az adott országra vonatkozó fizetési összeget, amely felett életbe lépnek majd a menedzserekre vonatkozó szabályok.

A bankok helyzetét tovább nehezíti, hogy a most elfogadandó előírások az uniós székhelyű bankok globális tevékenységét érintik majd, és ugyanúgy vonatkoznak a nem uniós pénzintézeteknek az EU-ban működő divízióira is. A lap hozzáteszi, hogy a prémiumokkal kapcsolatos rendelkezések alaposan átrendezik majd a bankok működését és növelik majd a költségeket is, hiszen a cégek az összegek egy részét a normál fizetésbe csoportosítják majd át.

bér EU bónusz CEBS bankfelügyelet fizetés prémium
Kapcsolódó cikkek