Pénz- és tőkepiac

Magyar nyugdíjdilemma: állami, vagy magán?

Gyors beavatkozást sürgetnek Brüsszeltől a nagy európai biztosítótársaságok a magyar kormánynak a magánnyugdíjpénztárakat szerintük fenyegető új terve miatt.

Fenyegetve érezvén a közel hárommillió magyar magánpénztári tag 2700 milliárd forintos nyugdíj-megtakarítását, a tizenkét legnagyobb európai biztosítótársaság levélben fordult az Európai Bizottság elnökéhez és a témában felelős összes biztoshoz, valamint Herman Van Rompuyhoz, az Európai Tanács állandó elnökéhez, hogy mihamarabb térítsék jobb belátásra a magyar kormányt - írta a Népszabadság.

Tetemes összegeket érint a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos szabályok változása. Amellett, hogy a járulékok „eltérítésével” jövőre 360-380 milliárd forintnyi bevételhez jut a büdzsé, tegnap Orbán Viktor világossá tette: a kormány finoman szólva nem szimpatizál az úgynevezett második pillérrel.

A cikkhez kapcsolódó jegyzet itt olvasható!

„Tűrhetetlen, hogy Magyarországon megtakarításuk kockáztatására köteleztük a járulékfizetőket” – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, hogy megítélése szerint az állami az egyetlen, amely biztosítani képes a megtakarítások értékállóságát. Ha e szavak nyomán tízezrek lépnek vissza a tb-kasszába, az a Világgazdaság becslése szerint további százmilliárdos bevételhez juttatja az államot.

Nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízottnak nevezte ki a kormányfő Selmeczi Gabriellát; a fideszes országgyűlési képviselő vizsgálatot indít, hogy kiderüljön, mekkora kár érte a magánnyugdíjpénztárakba befizetőket. Selmeczi Gabriella hangsúlyozta: mindenki szabadon dönthet majd arról, hogy visszalép-e az állami nyugdíjrendszerbe, vagy marad a magánnyugdíjpénztárban. Készül egy javaslat, amelyet a nemzetgazdasági miniszter két héten belül terjeszt a kormány elé. Eszerint a magánból az állami nyugdíjkasszába való átlépés esetén az állam el fogja ismerni az érintett befizető veszteségeit.

A Stabilitás Pénztárszövetség tagjai értetlenül állnak a kormány „nyugdíjvédelmi megbízottjának” kinevezése előtt, mivel a pénztárak nemcsak hogy megőrizték az elmúlt években egyéni számlára befizetett megtakarítások reálértékét, hanem többségében az inflációt meghaladó mértékben gyarapították is azt.  

A Stabilitás Pénztárszövetség a pénztárakat tulajdonló több, mint 3 millió tag érdekeinek védelmében minden lehetséges hazai és nemzetközi fórumon fel kíván lépni a kormányzat most bejelentett, egyoldalú intézkedéseivel szemben. Aláírásgyűjtést kezdeményeznek annak érdekében, hogy a kormány népszavazás keretében bízza az emberekre a döntést arról, hogy mihez akarnak kezdeni az egyéni nyugdíj-megtakarításaikkal. Ezzel párhuzamosan az Európai Nyugdíjcélú Megtakarításokat-kezelő Szervezetek Szövetsége (European Federation for Retirement Provision (EFRP) tagjaként indítványozni fogják, hogy az Európai Tanács vizsgálja meg, hogy a kormányzati intézkedések mennyiben állnak összhangban az európai uniós irányelvekkel.

akcióterv magánnyugdíj Stabilitás Pénztárszövetség orbán-kormány magyar nyugdíjrendszer magánkasszák nyugdíj
Kapcsolódó cikkek