Pénz- és tőkepiac

Kifulladó pénzügyi cégek

A hazai bank- és biztosítási szektor is rontott az eredményén a harmadik negyedévben: előbbi profitja a júliustól szeptember végéig terjedő időszakban közel 60, utóbbié pedig bő 24 milliárd forinttal apadt – derül ki a pénzügyi felügyelet legfrissebb adataiból.

A negyedéves fejlemények eredőjeként a bankok alig nyolcvan-, a biztosítók pedig nem egészen hárommilliárd forintos adózott nyereséget könyveltek el kilenc hónap alatt, ez – tekintettel a különadó december végéig esedékes második részletére – az egész évre vonatkozóan sem zárja ki a szektorszintű veszteséget. Az eredmény olvadásához mindkét szektorban jelentős mértékben hozzájárult a különadó.

A bankoknál emellett az értékvesztés és a kockázati céltartalék változására is érdemes odafigyelni: a szeptember végéig tartó három hónap alatt is még majdnem 90 milliárd forintot kellett elkülöníteni ezen a címen. A biztosítóknál pedig a díjbevételek mérséklődése okozott további nyereségcsökkenést, és persze a viharkárok is komoly mértékben csökkenthették a piaci szereplők profitját.

A bankokról szóló cikk itt olvasható

A biztosítókról szóló cikk itt olvasható

különadó biztosítók veszteség bankok díjbevételek
Kapcsolódó cikkek