Pénz- és tőkepiac

Nagy nyereségben bízó befektetővel tárgyal a CIG Pannónia

Romániai, szlovákiai és hazai terjeszkedéséhez további tőkebevonás lehetőségét akarja biztosítani magának a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.

Mivel a cég vezetői a részvényárfolyamok évi 30-35 százalékos emelkedését is reálisnak tartják, ezért olyan befektetővel készülnek erről megállapodni, amelyiknek évi 20-25 százalékos a hozamelvárása. Erről Mikó Gyula általános vezérigazgató-helyettes és Kelemen Zsolt pénzügyi vezérigazgató helyettes beszélt a társaság első három negyedévi gazdálkodásról szólóbeszámoló nyilvánosságra hozatala kapcsán.

Kelemen Zsolt elmondta, hogy az igazgatóság tőkebevonás lehetőségéről szóló megegyezésről tárgyal az amerikai Global Emerging Fund (GEM) nevű alappal. A tárgyalások célja, hogy gyors növekedés esetén könnyen tőkéhez jusson a biztosító társaság. A tervezett megállapodás értelmében a CIG igénye esetén három éven belül 20 millió euró értékű új részvényt bocsáthat ki a GEM számára a tőzsdei átlagár 90 százalékáért. A GEM pedig négy éven belül 4 millió darab új részsvényt jegyezhet le a kibocsátási ár 170 százalékáért.

A pénzügyi vezérigazgató-helyettestől azt is megtudhattuk, hogy a működését néhány éve kezdő biztosító társaság nyereséges működéséhez legalább 40-50 milliárd forintos biztosítási portfólióra volna szükség, ami az indulástól számítva 5-7 éven belül érhető el. A sajtótájékoztatón azt is elmondták, hogy az igazgatóság vizsgálja a társaság nem-élet biztosító leányvállalatának az elindítását.
A társaság emellett fejleszti romániai és szlovákiai érdekeltségeit, valamint igyekszik meglévő értékesítési csatornáit még jobban kihasználni. A biztosító mintegy 250 millió forintos bevételt ért el Romániában és a szeptemberben indult szlovákiai telephelye 10 milliós bevételt hozott három hét alatt. A romániai értékesítések elmaradtak a várttól ezért 2010. júniusa óta új vezető vezeti a fióktelepet.

A gyorsjelentésből kiderül, hogy az idei esztendő első három negyedévében 15,201 milliárd forintvolt a biztosító íjbevétele, ami 2,31-szerese az előző év azonos időszakában elértnek és az idei évre tervezett 16 milliárd forintos díjbevételi tervének 95 százaléka. Ebből 15,138 milliárd forint volt a befektetésekhez kötött életbiztosítások és 63 millió forint a hagyományos életbiztosítások díjbevétele. Az eseti díjak 5,765 milliárd forintot értek el, amely döntően, 5,762 milliárd forint erejéig a befektetési egységekhez kötődő életbiztosításokból származtak. A társaság 4,7 százalékos részesedéssel a teljes hazai életbiztosítási piac 9. legnagyobb szereplője.

A biztosító mérleg szerinti vesztesége 2,508 milliárd forint volt, ami 2,12-szer annyi, mint egy évvel korábban. A veszteség a túlteljesített értékesítési eredménnyel arányosan haladja meg a tervet. Ebből a 2010. évre megállapított 418 millió forint bankadónak az első háromnegyed évre jutó része, 314 millió nem várt tételként rontja az eredményt. A biztosító mérlegfőösszege szeptember végén 2,113 milliárd forint volt, ami 2,41-szerese az egy évvel korábbinak. Ugyanakkor a társaság saját tőkéje a veszteséget is figyelembe véve 2,833 milliárd forint volt, ami megfelel az előírásoknak.

A rendszeres díjas életbiztosítások értékesítésében 7,3 milliárd forint éves állománydíjjal – amely a 2009. III. negyedévi adat 246 százaléka – a társaság piacvezető Magyarországon, ez 18,9 százalékos részesedést jelent a teljes életbiztosítási piac 38,3 milliárd forintos új szerzéséből. A megkötött szerződések 505 ezer forintos éves átlagdíjával a CIG Pannónia Életbiztosító ügyfeleinek a legmagasabb a társaság és a saját megtakarításaik iránti elkötelezettsége.

Az életbiztosítási piac kétharmadát kitevő befektetési egységhez kötött (unit linked) életbiztosítások területén elért 7,2 milliárd forint új szerzés – a 2009. III. negyedévi adat 245 százaléka – a piac által értékesített 30 milliárd forintnak a 23,9 százalékát teszi ki. Az életbiztosítási piacon a unit linked termékekből keletkező több mint 200 milliárd forint díjbevételből a társaság 15,1 milliárd Ft-os első három negyedévi teljesítményével 7,3 százalékos piaci részesedést ért el.

A károk és a szolgáltatások bruttó összege 2,990 milliárd forint volt, amelyből 15 millió forint a hagyományos életbiztosításokhoz kötődik, a többit a befektetésekhez kötött életbiztosítások részleges- és teljes visszavásárlása tette ki. A biztosító társaság működési költsége 11,124 milliárd forint volt a három negyedév folyamán, amelyből 8,997 milliárd forint szerzési, 2,093 milliárd forint igazgatási, 10 millió forint kárrendezési és 24 millió forint befektetési költség volt.

Pannónia CIG biztosító befektető terjeszkedés
Kapcsolódó cikkek