Pénz- és tőkepiac

Íme, az idei év legjobb befektetései

Miközben 2010 fő témái a „W” alakú recesszió kockázata, az eurozóna válsága és a defláció veszélye voltak, a világ tőkepiacainak teljesítménye pozitív mérleget mutat.

emelkedést láthattunk mind a részvény-, mind a nyersanyagpiacokon, mi több a hazai befektetők a dollár forinttal szembeni erősödésének köszönhetően a bemutatott számoknál is magasabb hozamokat érhettek el. Globális szinten idén a nyersanyagpiacon egyértelműen az arany, a részvénypiacokon pedig a feltörekvő országok teljesítettek a legjobban.

2011-re vonatkozóan optimisták vagyunk, és a részvénypiacok pozitív teljesítményének folytatására számítunk, ugyanakkor a várhatóan továbbra is növekedésben lévő világgazdaság nyersanyagigénye miatt a nyersanyagpiacokon az arany helyét átvehetik az energiahordozók és az ipari fémek – mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Az idei év tőkepiaci eredményei alapján megállapíthatjuk, hogy a fejlett országok közül az USA jelentette a húzóerőt, ami annak köszönhető, hogy láthatóan ők kezelték a leghatározottabban a válság teremtette megváltozott pénzügyi és gazdasági kihívásokat, így a világ legnagyobb gazdasága továbbra is 3 százalék körüli növekedési pályán maradt. Az eurózóna szempontjából az idei évet egyértelműen a tagországok válságainak túlélése jellemezte, ez pedig rányomta súlyát a régió részvényeinek teljesítményére. Régiók tekintetében 2010-ben a tőkepiacokon egyértelműen a feltörekvő országok teljesítettek a legjobban.

A fejlődő országok részvénypiaci teljesítményeit is túlszárnyalta azonban az arany, amely abszolút az idei év nyertese. A tipikusan menekülő befektetésnek tartott arany árának rekordszintre emelkedése annak tudható be, hogy az év folyamán többször is felerősödtek az újabb recessziót vizionáló előrejelzések, majd a vezető jegybankok határozott infláció-gyorsítást célzó intézkedései további lendületet adtak az arany árának. „Vélhetően a jövő évben ez a fokozott bizonytalanság csillapodni fog, ezért nem várjuk az aranyár további növekedését. Ehelyett elsősorban az energiahordozók és az ipari fémek iránti kereslet megugrására számítunk a már korábban említett, várhatóan növekvő nyersanyagkereslet miatt” – mondta el a szakember.

arany infláció feltörekvő K&H Alapkezelő befektetés tőkepiac részvénypiac recesszió
Kapcsolódó cikkek