Pénz- és tőkepiac

A szomszéd nyerhet a Jógazda bukásán

A Forró és Vidéke Takarékszövetkezet nyerhet a Jógazda bukásán

A Forró és Vidéke Takarékszövetkezet folyamatosan veszi át a felszámolás alatt álló Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztár ügyfeleit – tájékoztatta a Világgazdaságot Szemán Jánosné, a takarékszövetkezet ügyvezetője. A takarékszövetkezeti integrációhoz tartozó Forró és Vidéke amellett, hogy már hat olyan önkormányzat, számos magánszemély és vállalkozás számláját vezeti, amely és aki a Jógazda ügyfele volt, arra is kész, hogy a felszámolás alatt álló takarékpénztár régióbeli fiókjait és alkalmazottainak egy részét is átvegye.

Szemán Jánosné lapunknak elmondta, hogy már a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének január 3-i, a Jógazda Takarékpénztár tevékenységének a felfüggesztéséről és felszámolásáról szóló határozatának napján eldöntötték, hogy számlavezetést kínálnak az érintett önkormányzatoknak, magánszemélyeknek és vállalkozásoknak.
A Jógazda Takarékpénztár az abaúji régióban hét település önkormányzatának a folyószámláját vezette. Közülük hat – Abaújvár, Garadna, Gönc, Pányok, Tornyosnémeti és Zsujta – már másnap elfogadta a szomszédos takarékszövetkezet számlavezetési ajánlatát. Hidasnémeti azonban a K&H Bankot választotta számlavezetőjének.

A Jógazda lakossági ügyfeleinek kedvezményes számlavezetési lehetőséget kínál a Forró és Vidéke Takarékszövetkezet. Az érintettek fél évig ingyenes számlát nyithatnak, és arra kérhetik az Országos Betétbiztosítási Alap kártalanítását, és azon betétekben leköthetik, arról akár több részletben is felvehetik vagy átutalhatják pénzüket. A kedvezményes számláról azonban csoportos átutalási megbízást kezdeményezhetnek. Szemán Jánosné szerint ezért akik rezsijüket továbbra is átutalással szeretnék rendezni, a kedvezményes számla helyett a takarékpénztár más lakossági számlái közül választottak.
A Forró és Vidéke Takarékszövetkezet a régión kívüli fiókokat viszont nem tervezi átvenni. Ha az ezzel kapcsolatos tárgyalások sikeresek lesznek, akkor a Forró és Vidéke Takarékszövetkezet tovább tudja bővíteni hálózatát és ügyfélkörét. A hitelintézet már korábban is negyven önkormányzat folyószámláját vezette.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete január 3-án vonta vissza a Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztár pénzügyi szolgáltatás és kiegészítő befektetési szolgáltatás végzésére jogosító engedélyeit, valamint egyidejűleg kezdeményezte az intézmény felszámolását és a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. felszámolóként történő kijelölését. A Jógazdának kilenc fiókja van, ebből hat Abaújban – Gönc, Telkibánya, Encs, Novajidrány, Hidasnémeti, Abaújvár –, egy-egy pedig Tiszaújvárosban, Kecskeméten és kettő Budapesten.

A szövetkezeti hitelintézetnél összesen 6500 ügyfél mintegy 9,8 milliárd forint értékű vagyona fagyott be. Az Országos Betétbiztosítási Alap már másnap megkezdte az ügyfelek kártalanítását, ezt húsz munkanapon belül, tehát legkésőbb január 31-ig be kell fejeznie. Ugyanakkor a takarékpénztárnál több önkormányzat pénze is befagyott, betéteik nem biztosítottak, akárcsak a pénzügyi intézményekéi és a szóban forgó hitelintézet vezető tisztviselőinek, 5 százalék feletti tulajdonosainak, valamint a velük közös háztartásban élő közeli hozzátartozóknak a betétei sem.

A takarékpénztár magánszemély ügyfelei január 10-éig kérhették, hogy a kártalanításukat egy másik, Magyarországon működő hitelintézetnél vezetett bankszámlára utalják át. Ha ezt nem tették meg, akkor egymillió forintig az OBA postán utalja ki a kártalanítást, az e feletti összeg felvételéhez pedig betétbiztosítási kártyát küld, amelyet az OTP Bank fiókjaiban, pénzkiadó automatáinál és a postafiókokban lehet ingyenesen használni.

Az egyéni vállalkozókat, gazdasági társaságokat, a jogi személyeket és más szervezeteket csak átutalással kártalanítja az alap. Ezért nekik mindenképpen be kell jelenteniük a másik hitelintézetnél vezetett bankszámla számát, ennek azonban esetükben nincs határideje. 

bukás csőd befektetés jógazda
Kapcsolódó cikkek