Pénz- és tőkepiac

Bíztató hírek a tengeren túlról - hazánkban a különadó miatt lázadnak

Pozitív hírek érkeztek az év első napján az ázsiai piacokról, de az Egyesült Államokban is kedvező foglalkoztatási adatokra számítanak az elemzők. Hazánkat tekintve továbbra is a versenyszféra ágazatait érintő különadó borzolja a kedélyeket: a vállalatok több fronton ostromolják a brüsszeli hatóságokat, hogy lépjenek fel a teher ellen.

Többnyire emelkedéssel kezdte az évet az Ázsiai régió, a réz újabb történelmi csúcsra tört, míg a dollár erősödni tudott a főbb devizapárokkal szemben a reggeli kereskedésben. Először csökkent 5 hónapon belül a kínai beszerzési menedzser index, ami az mérséklődését jelzi. A kínai kormány és jegybank intézkedései (monetáris és fiskális szigorítás, a nem energia-hatékony és súlyosan szennyező gyárak bezárása) úgy tűnik, működnek, de ennek ellenére további kamatemelésre kerülhet sor, amelynek mértéke a várakozások alapján 25 bázispont.

Jelentősen, 6,9 százalékkal bővült a szingapúri negyedik negyedéves bruttó hazai termék (GDP), miután az erős feldolgozóipari adatok ellensúlyozták a gyengébben szereplő építőipari szektort, ugyanakkor a növekedés mértéke enyhén elmaradt a 9,2 százalékot jelző várakozásoktól. Szingapúr gazdasága 2010 harmadik negyedévében 18,9 százalékot zsugorodott a gyógyszer- és építőipar gyengélkedése miatt. Az újév első kereskedési napján a pozitív tartományban mozgott a szingapúri részvénypiac.

A héten megjelenő amerikai foglalkoztatási adatok a piaci konszenzus alapján kedvező képet fognak mutatni és folytathatják három hónapja tartó növekedésüket. Ezen kívül várhatóan a decemberi feldolgozóipari számok is – az elmúlt hét hónap leggyorsabb ütemében – jelentős bővülést produkálhatnak.

Szankciókat követel 13 nagyvállalat vezetője Magyarország ellen az Európai Uniótól az extra adók és a külföldi vállalatokat érintő egyéb intézkedések miatt – írta a Die Welt német lap egyik online kiadásában. Emellett arra szólítják fel az Európai Bizottságot, hogy "győzze meg a magyar kormányt a befektetőket érintő törvényes keretek stabilitásának jelentőségéről és bírja rá Budapestet a jogtalan terhek visszavonására”.

A vállalatok panasszal éltek az illetékes EU-igazgatóságoknál azzal a céllal, hogy az Európai Bizottság "indítson eljárást Magyarországgal szemben" az szabályainak a megsértése miatt, mert szerintük a magyar kormány intézkedései negatívan diszkriminálják a külföldi vállalatokat. Az Európai Bizottság egyelőre nem reagált a kezdeményezésre.

különadó GDP Ázsia réz orbán-kormány Die Welt építőipar
Kapcsolódó cikkek