Pénz- és tőkepiac

Észtországnak bejött az euró

Észtország csatlakozása az eurózónához számos külföldi befektetőt vonzott az országba – közölte az ország kormányzata. A balti ország vonzerején az OECD-hez való csatlakozás is lendített.

A befektetéseket ösztönző szervezet az EAS szerint jelenleg 112 külföldi projekt indult Észtországban, szemben az előző év ugyanazon időszakában regisztrált ötvennel. Az euró bevezetése a kormányzat szerint megszűntette az árfolyam kockázatokat, s az exportőröket és a befektetőket érintő az árfolyameltérésekből származó költségeket.

Észtország jelentősen függ a külső befektetőktől, piacoktól, mivel a belső igény, a lkosság magas eladósodottsága miatt jelentősen csökkent, a munkanélküliségi ráta pedig több éve csúcsokat dönt, a harmadik negyedévben tavaly elérte a 15,5 százalékot.

Észtország december kilencedikén csatlakozott 34-dik tagként a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD-hez, amely a világ legfejlettebb gazdaságait tömöríti, január elsejétől pedig Észtország az eurózóna 17-dik tagja.

Az északi országok legnagyobb befektetője, a Statoil Fuel & Retail ASA október elsején állította fel pénzügyi bázisát Észtországban. A vállalat közlése szerint az, hogy a balti állam bevezette az eurót komoly döntési tényezőt jelentett. A cég tavaly 270 millió eurót költött a balti államban, s ezzel az ország legnagyobb befektetője.

Észtországban stratégiailag fontos iparágnak számít a fémipar és gépgyártás, vegyipar, üzleti szolgáltatások, és az információs technológia. A legtöbb befektető Svédországból és Finnországból érkezik Észtországba, de egyre több cég érkezik az Egyesült Királyságból, Franciaországból és Oroszországból.

Észtország Balti országok euró befektetés OECD
Kapcsolódó cikkek