Pénz- és tőkepiac

Jó hír a jenhiteleseknek

Leminősítés gyengíti a távol-keleti szigetország devizájának piaci értékét

A Standard & Poor’s (S&P) tegnap leminősítette Japán hosszú távú államadósságát. A hitelminősítő AA-ról AA mínuszra rontotta a besorolást, stabil kilátással. A hír hatására a jen egy százalékot veszített értékéből a dollárhoz képest, és két százalékkal lett olcsóbb forintban számolva. Az átértékelődés kedvező hír a jenben eladósodott magyar polgároknak. Ők ugyanis a svájcifrank-adósoknál is rosszabb helyzetbe kerülhettek, mert a távol-keleti ország devizája 2008 nyara óta még nagyobb mértékben erősödött, mint az alpesi országé. Ennek ellenére a jenalapú hitelt felvevők között mégis kisebb arányban vannak a késedelmesen vagy egyáltalán nem fizetők.

A jenhitelként megismert négydevizás – euró, japán jen, svájci frank, forint – világhitel terméket 2007. szeptember 3-án vezette be az OTP Bank, 2008. október 16-ától viszont már csak privát banki ügyfelek vehettek fel ilyen hitelt, 2009. december 14-től pedig teljesen felfüggesztette a bank ennek a terméknek a forgalmazását. Ez időszak alatt az OTP Bank több mint 18 ezer OTP-ügyfele vett fel jenalapú hitelt.
A jenalapú lakáshitelek kamata évi 1,75–1,99 százalék volt 2007-ben, a szabad felhasználású jelzáloghiteleké pedig évi 2,75–3,5 százalék között volt. A lakáshitelek jelenlegi kamata évi 3,25 és 3,45 százalék közötti, a szabad felhasználású jelzáloghiteleké pedig évi 4,15 százalék.
Az említett időszak alatt több mint 18 ezer OTP-ügyfél vett fel jenhitelt. Az ingatlanfedezetű kölcsönökből több mint 1200-at végtörlesztettek, ez a jenhitelállomány csaknem 8 százalékát tette ki. Az átváltás más devizanemre eddig nem volt jellemző. Az átütemezett jenhitelek aránya a többi devizahiteléhez képest lényegesen alacsonyabb.

A hitelintézet jelenleg kevesebb mint 17 ezer jenhitelt tart nyilván, ez az ingatlanhitel-portfólió valamivel több mint 9 százalékát teszi ki. A tavalyi első három negyedév adatai szerint a jenalapú lakáshitel-portfólióban a nem teljesítők aránya kevesebb mint harmada a svájcifrank-alapú portfóliónál tapasztalhatónak.

A K&H Bank 2007 novemberének elejétől 2008 októberének végéig kínált jenalapú ingatlanfedezetű hiteleket annak érdekében, hogy szélesítse termékportfólióját. Megítélésük szerint a jenhitelek azoknál az ügyfeleknél voltak sikeresek, akiknél a hitelintézet által kockázatkezelési és elemzési módszerekkel meghatározott kockázatvállalási képesség és hajlandóság egyszerre fennállt. A bank tájékoztatása szerint a jenalapú jelzáloghitel-portfóliójuk minősége jobb, mint a svájcifrank-alapúaké.
A banknál a szűk egy év alatt folyósított lakossági jelzáloghitelek mindössze a 4 százalékát tették ki a lakossági jelzáloghiteleknek. A forgalmazási időszak végén pedig már csak 0,22 százalék volt a jenalapú hitelek értéke a teljes lakossági hitelállományon belül, vagyis a korábbi időszakból is származó hiteleket is figyelembe véve. Az említett 0,22 százalékos arány azonban mára 0,52 százalékra emelkedett, alapvetően az árfolyam-elmozdulások és a jellemzően hosszabb futamidőknek köszönhető lassabb tőkecsökkenés miatt.

Jegybanki adatok alapján 2006 előtt évekig 180 és 200 forint, 2007-ben és 2008-ban 140 és 170 forint között mozgott a japán jen árfolyama. A jenhitelt felvevők addig élvezhették a kamatkülönbségből származó előnyöket, amíg 2008 októberében a kurzus hirtelen 157-ről 192 forintra emelkedett. A távol-keleti fizetőeszköz értéke azóta is folyamatosan nő a nemzetközi devizapiacokon, és az elmúlt esztendő végére 250 forintra emelkedett az értéke. Így akkor már 60-80 százalékkal volt drágább, mint 2008 nyarán.

Így a jenhitellel azok jól jártak jól, akik 2007-ben 2-3 éves futamidejű kölcsönöket vettek fel. Akik viszont öt év feletti futamidőt választottak, már a futamidő több mint felében magas árfolyamon törlesztik az adósságot. A távol-keleti devizában nyilvántartott hitelekkel azok jártak a legrosszabbul, akik 2008 elején vették fel a hitelt, törleszteniük viszont zömmel 2008 ősze után kellett.
Mindebből azonban nem következik automatikusan, hogy most érdemes a jenhiteleket forint- vagy euróalapúakra váltani. Ha ugyanis valaki alacsony jenárfolyam mellett vette fel a hitelt, és most átváltja, akkor azonnal érvényesül az árfolyamváltozásból származó veszteség. GIJ

Később indult

Jenhiteleket a svájcifrank-alapúaknál jóval később, 2007–08-ban kínált a magyar bankszektor. A magyarországi bankok közül a K&H Bank és az OTP Bank teremtett lehetőséget ügyfelei számára, hogy jenben adósodhassanak el. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint tavaly november végén 152,3 milliárd forint volt a jenalapú lakáscélú jelzáloghitelek állománya, miközben a svájcifrank-alapú adósságoké 2408,5 milliárd forint volt.

devizahitel deviza forintárfolyam jen jenhitel árfolyam
Kapcsolódó cikkek