Pénz- és tőkepiac

Kereskedelmi háborúvá fajul a devizaháború

Brazília arra figyelmeztetett, hogy a világ teljes "kereskedelmi háború" felé tart.

Guido Mantega pénzügyminiszter a Financial Timesnak nyilatkozva kijelentette: Brazília új intézkedések bevezetésére készül annak érdekében, hogy megakadályozza pénznemének, a reálnak további erősödését. A tárcavezető jelezte, hogy az átváltási árfolyammal kapcsolatos manipuláció kérdését felveti a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO) és más globális intézményeknél.

Az Egyesült Államokat és Kínát nevezte meg azok között az országok között, amelyek szerint a legsúlyosabban befolyásolják a devizapiacot. "Olyan valutaháború folyik most, amelye kereskedelmi háborúvá fajul" - emelte ki a brazil pénzügyminiszter. Megjegyzése azt követően hangzott el, hogy a múlt héten a valutapiacokon közbelépett Brazília, Chile és Peru, hogy megakadályozza az árfolyamok túlzott emelkedését.

A közelmúltban jelentősen erősödött az ausztrál dollár, a svájci frank és több más valuta, a befektetők tömegesen vonulnak ki az európai gazdaságokból és a fejlődő piacokra fókuszálnak, ugyanakkor ezeknek a valutáknak a túlzott erősödése gazdasági károkat okoz a fejlődőknek, amelyek ezáltal kereskedelmi hátrányba kerülnek. Brazília a múlt csütörtökön a piac meglepetésére korlátozta a dollár short-eladását a reállal szemben és Mantega közlése szerint további szigorítások is várhatóak.

A brazil álláspont szerint a brazil-amerikai kereskedelmi mérleg azért csúszott a korábbi 15 milliárd dolláros többletből (Brazília javára) 6 milliárd dolláros mínuszba, mert az Egyesült Államok laza monetáris politikával igyekszik élénkíteni gazdaságát. Brazília szeretné elérni, hogy a WTO az burkolt támogatásának minősítse, és ezáltal szankcionálhatóvá tegye a deviza manipulációt. Ugyanakkor szinte biztos, hogy nem fogad el ilyen szigorítást a szervezet, mert a fő érdekelt Kína megvétózza.

devizaháború deviza WTO Brazília fejlődő kereskedelmi háború árfolyam
Kapcsolódó cikkek