BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Miért éppen Alaszka? - Drágul az olaj

Az olajárak barrelenként több mint 1 százalékkal emelkedtek amiatt, hogy az alaszkai fő csővezeték már a harmadik napja nem működik egy kisebb szivárgás miatt.

Az amerikai könnyű nyersolaj ára barrelenként 1,22 dollárral, vagyis 1,4 százalékkal emelkedett és 89,25 dollár volt. A Brent minőségű olaj ára pedig 2,37 dollárra emelkedett és jelenleg 95,70 dollárt adnak érte.

Szombat óta a rendes termelésnek mindössze 5 százalékát továbbították a transz-Alaszka csővezetéken, az egyik szivattyúállomáson történt szivárgás következtében. A csővezeték azért fontos, mert ezen szállítják az Egyesült Államok nyersolaj-termelésének csaknem 12 százalékát. A vezetéken naponta átáramló olaj ára eléri az 50 millió dollárt – jelenti az AP.

Az alaszkai környezetvédelmi hivatal azt tervezi, hogy a csővezeték szóban forgó szakaszán elterelő vezetéket épít. Az 1280 kilométer hosszúságú vezetéket az Alyeska Pipeline Service működteti, amelyben a BP 47 százalékos, a ConocoPhillips 28 százalékos, az ExxonMobile pedig 20 százalékos tulajdonrésszel részesedik. A három óriás közül az eset a BP-t sújtja leginkább, hiszen a vállalat veszteségei hozzáadódnak a korábbi, a Mexikói-öbölben történt katasztrófa kapcsán felgyülemlett mínuszokhoz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.