Pénz- és tőkepiac

Nem fizető hitelesek: százezreket fenyeget a kilakoltatás

Információik nincsenek az eszközkezelőről, ötleteik viszont akadnak a bankoknak.

A hitelintézetek még mindig nem tudják, hogyan kezeli majd a kormány a nem fizető jelzáloghitelek problémáját, és úgy tűnik, nincsenek hivatalos információik a felállítandó nemzeti eszközkezelőről.

Pedig a késedelmes hitelek állománya két éve nő, és már 105 ezer fölött volt a nem fizető jelzálogalapú lakossági kölcsönök száma, így az április közepén lejáró moratóriumok nyomán több százezer embert fenyeget a kilakoltatás.

A bankok irányítóinak azonban vannak ötleteik, hogyan lehetne javítani a helyzeten: ezek között az adócsökkentés ugyanúgy szerepel, mint a szociális lakhatás megteremtése. A pénzügyi felügyelet adatai szerint kevesebb mint két év alatt több mint megháromszorozódott a nem teljesítő lakossági hitelek aránya, márciusban már a lakossági kölcsönök 8,1 százalékát tették ki. Sikertelennek bizonyul a hitel-újratárgyalások többsége is.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

kilakoltatás adósságkezelés adósság hitel
Kapcsolódó cikkek