Pénz- és tőkepiac

Áttörés jöhet idén a hazai lízingpiacon

A 2009-esnél bő egyharmaddal kevesebb pénzt helyeztek ki a hazai lízingcégek, ám az idei évet tekintve már optimistábban ítélik meg a kilátásokat.

A magyarországi lízingcégek teljes új kihelyezése 300 milliárd forint volt 2010-ben, amely 35 százalékos visszaesést jelent az egy évvel korábbihoz képest – hangzott el a Magyar Lízingszövetség mai sajtótájékoztatóján. A kedvezőtlen gazdasági környezet és a szektorra kivetett különadó miatt az ágazat egésze várhatóan veszteséget lesz kénytelen elkönyvelni 2010-re vonatkozóan, ám az idei évre már javulást várnak a szereplők.

A szerződések száma 30 százalékkal esett vissza, és tovább mérséklődött az egy szerződésre jutó átlagos összeg is. Az utolsó negyedévben ugyanakkor a svájci frank erősödése növelte a lízingcégek által kezelt teljes portfólió méretét, amely így 2138 milliárd forintot tett ki, több mint 800 ezer lakossági, és 300 ezer kkv-ügyfél mellett.

Fontos tendencia emellett, hogy tavaly az ügyfelek között folyamatosan növekedett a kis- és középvállalkozások részaránya, a lakossági részesedés éves átlagban 40 százalék környékén mozgott.

Dunavölgyi Mária, a Magyar Lízingszövetség elnöke szerint 2011 már az áttörés éve lehet a hazai lízingpiacon, hiszen a gazdasági környezet javulásával az immár harmadik éve halasztott beruházások akár jelentősen is bővülhetnek.

lízingpiac Lízingszövetség lízingcég kkv lízing dunavölgyi
Kapcsolódó cikkek