Pénz- és tőkepiac

Börzét vegyenek, avagy a tőzsde is olcsó akar lenni

A 210 éve működő londoni értéktőzsde (LSE) beleegyezett abba, hogy megvásárolja a torontói értéktőzsdét működtető TMX csoportot egy 3,2 milliárd kanadai dollár összegű tranzakció keretében

Mindkét szervezet csökkenti költségeit a piaci részesedés apadásának ellensúlyozására. Az LSE részvényeseinek 55 százalékos tulajdonrésze kerül a kibővített cégcsoportba, míg a TMX 45 százalékos részvénycsomaggal járul a közös céghez. A tranzakciót várhatólag idén nyáron véglegesítik.

A fúzió célja a nyereségesség fenntartása és a derivatív ügyletek számának növelése. A fuzionált csoportnak Londonban, illetve Torontóban lesz a székhelye és ezzel a világ legnagyobb tőzsdéje lesz a bányatársaságok részére. A két fúziója révén létrejövő börzén több mint 6 700 vállalatot jegyeznek, amelyek teljes kapitalizációja mintegy 5,9 ezer milliárd dollár – jelenti a Bloomberg.

A Macquarie csoport elemzése szerint akár 13 százalékkal növekedhet a cégcsoport üzemi eredménye. Az értéktőzsdék közötti verseny egyre nő, így a börzéknek mindent el kell követniük azért, hogy gyorsabban és olcsóbban kereskedhessenek. Ennek részeként a cégcsoport az LSE által 2009-ben bevezetett Millenium nevű kereskedési rendszert vezeti be, amelynek célja, hogy versenyre kelhessen az egyre népszerűbb, szupergyors elektronikus tőzsdékkel.

A Bloomberg szerint a fúzió ugyanakkor ellenállással szembesülhet, mert a kanadai kormány felülvizsgálja a külföldi tulajdonlásra vonatkozó szabályokat. A kanadai jog lehetővé teszi a kormánynak, hogy visszautasítsa a külföldiek általi átvételt, ha az nem jelent "nettó hasznot" az ország számára.

börze fúzió LSE TMX Londoni értéktőzsde toronto
Kapcsolódó cikkek