Pénz- és tőkepiac

IEA: nincs ok aggodalomra az olajár miatt

"Nem kell pánikba esni" - mondta pénteken Párizsban a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) vezérigazgatója az olajárakra vonatkozóan.

Nobuo Tanaka azt elismerte, hogy nagy tehertétel lenne a világ gazdaságai számára, ha az olajár tartósan 100 dollár fölött maradna. "Hasonló lenne a helyzet ahhoz, mint 2008 közepén, amikor az ár megközelítette a 150 dollárt".

Ugyanakkor utalt arra, hogy a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) országai elegendő olajat szállítanak a piacra, s viszonylag nagyok a készletek is. Ha nem következik be változás, akkor Tanaka szerint nincs miért komolyan aggódni.

A globális olajellátás szempontjából nem tulajdonított túl nagy jelentőséget a líbiai eseményeknek sem az IEA: a szervezet vezérigazgató-helyettese másutt arról beszélt, hogy Líbia olajtermelése mostanság viszonylag csekély.

Az OPEC-statisztikák szerint Líbia napi 1,574 millió hordó olajat termelt januárban, Szaúd-Arábia 8,433 milliót, az Egyesült Arab Emirátusok pedig napi 2,375 milliót.

Pénteken kora délután az északi-tengeri Brent kőolajfajta ára megközelítette a 103 dollárt, a nyugati féltekén irányadó WTI ára meghaladta a 86 dollárt.

árupiacok olajár keresletz IEA Brent
Kapcsolódó cikkek