Pénz- és tőkepiac

Létrejött a világ legnagyobb tőzsdéje

A Deutsche Börse AG megvásárolja a New York-i tőzsde tulajdonosát, így létrejöhet a "szupertőzsde", amely a világ legnagyobb részvény- és derivatíva piaca.

A Deutsche Börse eddig az Eurex platformot, valamint a frankfurti tőzsdét birtokolta, de hamarosan egy úja, a New York-i börzét is magába foglaló óriáscég 60 százalékának tulajdonosa lesz. A német tőzsdecég ugyanis 9,53 milliárd dollárért megvásárolja az NYSE Euronextet. A Bloomberg által idézett bejelentés szerint a frankfurti vezérigazgatója, Reto Francioni tölti majd be az új szupercég igazgatói tisztét, míg Duncan Niederauer, a New York-i parkett vezére a most létrejövő cégbe is ugyanezt a posztot tölti majd be.

A konszern által kezelt piacok értéke összesen mintegy 15 ezer milliárd dollár, ezzel a cég a világ legnagyobbja, mindamellett az igazán nagy hasznot a Bloomberg által idézett elemző szerint az opciós piacok hozzák majd. A Fifth Third Asset Management vezetője úgy véli, éppen a derivativák elszaporodása miatt van értelme a New York-Frankfurt egyesülésnek, és vélhetően nem ez lesz az utolsó ilyen jellegű fúzió.

A közelmúltban beszámoltunk arról, hogy az egyesülésről tárgyal a kanadai értéktőzsdét üzemeltető TMX Group és a londoni börzét működtető London Stock Exchange Group Plc. Is.  Siker esetén a világ egyik legnagyobb transzatlanti tőzsdéje jönne létre.

A TMX piaci értéke hárommilliárd dollár, a londoni csoporté valamivel nagyobb, 3,25 milliárd, és a két cég vezetése által már jóváhagyott elképzelés szerint az új tőzsdevállalat 55 százaléka a briteké, 45 százaléka a kanadaiaké lenne

Deutsche Börse NYSE Euronext egyesül tőzsde Frankfurt legnagyobb
Kapcsolódó cikkek