Pénz- és tőkepiac

Megtörhet a hitelbiztosítási jég

Az idei év az óvatos növekedést hozhatja el a hazai hitelbiztosítási piacon – vélik a piaci szereplők.

A válságból való kilábalás nemzetközi szinten és Magyarországon is elindult már 2010-ben, javult a gazdasági helyzet – emelte ki Varga Gábor, az Euler Hermes elnök-vezérigazgatója, ugyanakkor az továbbra is bizonytalan, hogy milyen jellegű kilábalásra lehet számítani.

Érdeklődőkben mindenesetre a tapasztalatok szerint nem lesz hiány, a hitelbiztosítás iránt mutatott piaci kereslet ugyanis továbbra is magas. Mindez Vanek Balázsnak, az Atradius Hitelbiztosító országigazgatójának véleménye szerint egyrészt a romló fizetési morállal, másrészt a fizetésképtelenné váló cégek számának növekedésével van összefüggésben: 2010-ben 17 százalékkal több fizetésképtelenségi eljárás indult, s ez a trend az idén is rányomja bélyegét a hitelbiztosítási szegmens teljesítményére.

A vállalatok aktivitásában Varga Gábor szerint egyrészt szerepet játszanak a válság során szerzett negatív fizetési tapasztalatok emlékei, másrészt a kilábalás megkezdődése, amely sok vállalat életében növekedést jelent, s ezzel párhuzamosan még fontosabbá válik számukra a szigorú követelésmenedzsment. Ráadásul az is igen jelentős motiváció az új ügyfelek körében, hogy a hitelbiztosítást sok finanszírozó bank vagy faktoringcég elfogadja kiegészítő biztosítékként.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Atradius hitelbiztosítás Euler Hermes
Kapcsolódó cikkek