Pénz- és tőkepiac

Semmi nem hatotta meg a piacokat

A piac csütörtökön szépen visszafordult eséséből, miután Ben Bernanke, a Fed elnöke eloszlatta az inflációval kapcsolatos aggályokat, és kijelentette, hogy a központi bank tovább folytatja a monetáris lazítási politikát – vagyis megy tovább a pénzpumpa és a kamatok is alacsonyak maradnak.

Szerző: Tradenet Global

Emellett viszont csütörtöki hírek nem igazán hatották meg a tőzsdei kereskedőket. Nem foglalkoztak az első alkalommal munkanélküli segélyért fordulók számában bekövetkezett pozitív változásra sem. Az előző heti adat ugyanis 457 ezer fő volt, a legfrissebb szám viszont 415 ezer fő. A negyedik negyedéves üzleti termelési adat meglepetésszerűen 2.6%-ra növekedett a várt 2.2% helyett. Az ISM termelői index 59.4 pontra ugrott, ami nemcsak jobb a várt 57 pontnál, hanem 2005 óta is a legjobb érték.

A kitűnő hírek ellenére a piac napon belüli esésbe kezdett, melynek során az előző napi mélypont alá is beesett a reggeli eladási hullámban. A részvények azonban nemcsak felépültek a veszteségeikből, de még erőt is gyűjtöttek és ismét 1300 pont fölé repítették az S&P 500 indexet.

Pénteken a munkaügyi minisztérium hivatalos januári munkanélküliségi adata lesz a  figyelem középpontjában. A közgazdászok 145 ezer újabb álláshelyet jeleztek előre 2011 januárjára. A munkanélküliségi adat várhatóan 9.5%-ra emelkedik. Néhány kereskedő szerint mindezek a kedvező adatok már beépültek a részvényárakba várakozások formájában. A januári adat 8:30-kor jelenik meg, a decemberi adat pedig nagyon gyenge volt – mindössze 103 ezer új álláshely keletkezett.

SPY

Az index ismét oldalazva, jelentős kimozdulás nélkül kereskedett. A piac világosan kivehető sávban mozog, és nem igazán mutat irányt a piac várható trendjéről. Az index elérte és kitörte az 1300 pontot, majd enyhén visszahúzódott. A 127-130-as SPY tartományból való kitörés adhat jelzést a jövőbeli várható irányra.

munkanélküliség ISM Bernanke spy tradenet kereskedő
Kapcsolódó cikkek