Pénz- és tőkepiac

A tőzsdén spekulálja el az állam a nyugdíjvagyont?

Nem befolyásolta a magyar részvények árfolyamát, hogy a fontosabb cégek papírjai hoszszú távon állami tulajdonban maradnak. Az erről szóló miniszteri bejelentés a nagy társaságok esetében eloszlatta a bizonytalanságot. A kisebb cégek állami tulajdonba kerülő részvényeinek jövője azonban továbbra is ismeretlen.

Mintegy 200 milliárd forint értékű kerülhet a magánnyugdíjpénztárak vagyonából állami tulajdonba az idén. A részvények hirtelen eladása csökkentené, a folyamatos értékesítése pedig nem engedné emelkedni a papírok piaci értékét. Az így adódó bizonytalanságot némiképp mérsékelte, hogy Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a múlt héten egy rádióinterjúban azt mondta, bizonyos társaságok részvényeit az állam a tulajdonában tartja, másokét pedig értékesíti. A miniszter a megtartandók között említette a Molt, az OTP-t és a Richtert, de hozzátette, hogy ezeken kívül a többi energetikai, illetve közlekedési vállalat részvényei is érdekesek lehetnek.

A magyar részvénypiac számára kedvező hír, hogy az állam hosszú távon megtartja a fontosabb tőzsdecégek részvényeit – mondta a Világgazdaságnak Gerőcs Tamás, az Equilor részvényelemzője. Szerinte a részvényárfolyamokra ugyan nem gyakorolt hatást, ám a miniszteri bejelentés csökkentette azt a piaci bizonytalanságot, amit a magán-nyugdíjpénztári túlnyomó többségének állami tulajdonba kerülése okozott, mert az állam bármikor eladhatja a részvényeket. Konkrét tervek ismerete híján azonban az árakat ez nem befolyásolta. A befektetők már akkor arra számítottak, hogy az állam nem egyszerre, hanem több részletben adja el a hozzá kerülő részvényeket.

A miniszteri bejelentés nem növelte meg az érintett részvények árfolyamát. Gerőcs szerint azt viszont megakadályozta, hogy később emiatt csökkenjen az érintett részvények árfolyama. Ám fennmaradt a bizonytalanság a kisebb cégek papírjai körül. Azokból ugyan alacsonyabb értékű részvénycsomag kerül állami tulajdonba, ám kisebb méretük miatt az államhoz jutó részesedés aránya nagyobb, mint a fontosabb cégeknél.

Az Equilor elemzője szerint a magán-nyugdíjpénztári vagyonból 300-400 milliárd forint állhat magyar részvényekben. Mivel a pénztáraknál maradó vagyonon belül vélhetően nagyobb arányban lesznek a részvények, mint az eredeti portfólióban voltak, ezért csak 200-300 milliárd forint értékű részvény kerülhet át állami tulajdonba.

A Stabilitás Pénztárszövetség adatai szerint 2010 harmadik negyedévének végén 3047,1 milliárd forint volt a magánnyugdíjpénztárak vagyona. Ennek 5,9 százaléka, 179,8 milliárd forint volt magyar részvényekben. A portfólión belül a Fellegi Tamás által kiemelt OTP-, Mol- és Richter-részvények értéke 137,7 milliárdot tett ki és a portfólió 76,6 százalékát adta. A Magyar Telekom és az Egis papírjainak értéke 31,3 milliárd forint volt, ez a csomag 14,7 százalékát adta.

A többi részvény értéke ugyan csak 10,8 milliárd forint volt (és a portfóliónak is csak 6 százalékát tette ki), ám ez néhány közepes tőkéjű cégben magas tulajdoni arányt jelent. A Rábában például 13, az Állami Nyomdában 11,5, a Graphisoft Parkban 6,2 százalékos ez az arány. Ezeket a részvényeket az állam akár egyben, akár kis részletekben is eladhatja, Gerőcs Tamás szerint azonban az utóbbi forgatókönyv várható. Ha ugyanis egyben adná el, az a piacot megzavarná, és az állam számára sem lenne előnyösebb a másik megoldásnál, mivel a költségvetés és az államadósság méretéhez képest viszonylag kis tételekről van szó.

részvény Stabilitás Pénztárszövetség magánnyugdíjpénztár BÉT
Kapcsolódó cikkek