Pénz- és tőkepiac

Már érezhető az olajkészleteken a líbiai válság

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerint Európa egyes országai már érezhetik a líbiai forrongás miatt kieső olajmennyiség hiányát, de egyelőre egyik tagország sem kérte stratégiai tartalékainak felhasználását.

Az kimaradás már érezhető, elsősorban az európai országokban – jelentette ki Nobuo Tanaka, az Energia Ügynökség ügyvezető igazgatója. Ugyanakkor a szervezet egyik tagja sem kérte eddig a tartalékok felhasználását, bár, ha az észak-afrikai válság folytatódik, a helyzet még rosszabb lehet – írja a The Wall Street Journal.

Líbia a világ olajkitermelésének 2 százalékát adja és az IEA adatai szerint jelenleg 850 ezer – 1 millió hordóval csökkent az ország exportja. Tanaka ennek ellenére úgy látja, hogy a száguldó olajárak hátterében elsősorban a félelmek állnak és a készletek elegendőek. A szervezet hivatalosan 1,6 millió hordónyi azonnal bevethető olajtartalékkal rendelkezik.

Ez már a második alkalom a líbiai harcok kezdete óta, hogy az IEA igyekszik megnyugtatni a piacokat, kevés sikerrel. Az elemzők egy része szerint az optimizmus nem egészen megalapozott. Hiszen a nem-OPEC tagországok, amelyek a teljes kitermelés 60 százalékát adják, eddig is maximális sebességgel dolgoztak, esetükben nincs lehetőség a kitermelés további növelésére. Az elemző felhívja a figyelmet arra, hogy az OPEC tagországok tekintetében mért tartaléknak csak az a kapacitás tekinthető, amelyet azonnal be lehet vetni, ez pedig jóval kisebb, mint amit a számok sejteni engednek.

Egyes elemzők szerint az OPEC-készlet mindössze 57,5 napnyi olajat tartalmaz. Ha a líbiai kitermelés 90-120 napra leáll és elkezdik a földfölötti készletek kimerítését, a szektor még érzékenyebbé válik bármiféle termeléskiesésre. A kérdés ekkor már az lesz, hogy az Egyesült Arab Emirátusok, Szaúdi Arábia vagy Oroszország mekkora olajmennyiséget tud még bevetni, azonnal. Még ha az OPEC ténylegesen rendelkezik is 1,3 millió dollárnyi azonnal mozgósítható tartalékkal, akkor sem világos, hogy meddig képesek ezt a mennyiséget kitermelni és exportálni is.

Nemzetközi Energia Ügynökség OPEC olaj IEA olajkészlet
Kapcsolódó cikkek