Pénz- és tőkepiac

Több a nem teljesítő hitel, miben bízik a Budapest Bank?

A romló gazdasági körülmények ellenére tavaly is nyereséges volt a Budapest Bank. A hitelintézet vezetése a vállalati hitelezés felfutásában látja a kitörés lehetőségét.

A Budapest Bank tavaly 10,2 milliárd forint adózott eredményt ért el, amely 21 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban – jelentette be Sean Morrissey a pénzintézet elnök-vezérigazgatója. A bank mérlegfőösszege 911 milliárd forint volt, ami valamivel több az előző évinél.

A nehezedő körülményeket jelzi, hogy tavaly a bank eszközarányos nyeresége 1,40 százalékról 1,12 százalékra, tőkearányos nyeresége 12,14 százalékról 8,74 százalékra csökkent. A hitelintézet követelései 2 százalékkal, 652,2 milliárdra, kötelezettségei 1 százalékkal 726,5 milliárdra mérséklődtek.

Tavaly észrevehetően romlott a bank hitelportfóliójának minősége. A lakossági hitelek közül a nemteljesítők aránya 5 százalékponttal, 16 százalékra, a vállalatiak közül 2,3 százalékponttal 10 százalékra növekedett. Ezért a hitelintézet 34,6 milliárd forinttal, 92 milliárd forintra növelte céltartalékát.

Sean Morrissey arra számít, hogy idén javul a bank hitelportfóliója, reményeit arra alapozza, hogy megszűnik a lakossági jelzáloghiteleknél alkalmazott kilakoltatási moratórium, ami javítja az adósok fizetési morálját.

A Budapest Bank vezetése úgy látja, hogy a vállalati hitelezés területén tud előrelépni a cég. A tavalyi év második felében már növekedést tapasztaltak ezen a téren és idén legalább 10 százalékos növekedésre számítanak. Ennek érdekében csatlakoznak a Széchenyi-kártya programhoz, külföldi fejlesztési bankoktól származó források kihelyezésére törekszenek.

A bank irányítói stratégia fontosságú területnek tartják még a lakossági jelzáloghitelezést is. a lakossági jelzáloghitelek állomány már tavaly is 14 százalékkal, 223 milliárd forintra nőtt, a teljes lakossági hitelállomány pedig 6,2 százalékkal, 487 milliárd forintra emelkedett. A bank vezetői ezen a területen is fejlődésre számítanak.

jelzáloghitel nemteljesítő hitel hitel vállalati hitelezés Budapest Bank
Kapcsolódó cikkek