Pénz- és tőkepiac

Történelmi csúcson a jen, de senki nem örül

A jen a legmagasabb szintre erősödött az amerikai dollárral szemben a második világháború vége óta.

Az Egyesült Államokban a tőzsdei kereskedésben egy dollárért egy ideig 76,25 jent adtak, ami azt jelenti, hogy a japán deviza a második világháború óta nem látott csúcsra erősödött.

Időközben a Nikkei 225 index további 1,4 százalékkal gyengült azon aggodalmak hatására, hogy az erős jen hatással lehet a japán exportőrökre. A japán valuta erőteljesen erősödik a földrengés óta, aláásva a japán exportőrök versenyképességét. Josihiko Noda japán pénzügyminiszter nem kommentálta, vajon Japán közbelép-e a piacon, mindössze annyit mondott, hogy figyelemmel követi a fejleményeket.

Mivel a japán jegybanki kamat már most is csaknem 0 százalék, a központi bank nem tudja kamatcsökkentéssel gyengíteni a japán devizát. A BBC által megkérdezett elemzők szerint elképzelhető, hogy a jegybank ezért közvetlenül, jen eladásával és dollárvásárlással próbálja elejét venni a deviza száguldásának.

A japán jegybank eközben 6 trillió jent (76 milliárd dollár) pumpált az ország pénzpiacaiba azzal a céllal, hogy megőrizze a stabilitást. A jegybank eddig összesen 34 trillió jent injektált a japán piacokba a múlt pénteken történt földrengés és cunami óta.

 

tőzsdei deviza kereskedés jen japén jegybank
Kapcsolódó cikkek