Pénz- és tőkepiac

Equilor: több állami tenderben lehet befutó a CIG Pannónia

Április 1-től a CIG Pannónia részvényei is bekerültek a BUX indexbe, amely megközelítőleg 200 millió forintos többletkeresletet indukálhat. Az Equilor elemzésében kitér arra, hogy a BKV tender után más, nagyobb állami vállalatok tenderén is jó eséllyel lehet befutó a CIG Pannónia. Az elemzők a közlejövőben nem várnak tőkeemelést.

Április 1-től a CIG Pannónia részvényei is bekerültek a BUX indexbe, amely többletkeresletet generált a papírokban. A jelenleg 1,5 százalékos súllyal szerepel a BUX indexben, ez az érték felfelé és lefelé egyaránt változhat az éppen aktuális piaci körülmények következtében.

A kosárba kerülés megközelítőleg 200 millió forintos többletkeresletet indukálhat az index-követő alapok vásárlásai miatt. A hivatalos adatok azonban nem ismertek a magyar piaci szabályozásból adódóan: a befektetőknek csak az 5 százalékos küszöb átlépése után van bejelentési kötelezettségük.

Magyarországon sem megengedett kompozit biztosító létrehozása (élet- és nem-életbiztosítási üzletágak párhuzamos működtetése), ezért a Pannónia egy különálló nem-életbiztosító létrehozása mellett döntött. Habár a két üzletág üzemeltetése némi többletköltséget jelent, az új struktúrának köszönhetően a bevételi oldalon jelentkező szinergiák sokkal több pozitívumot rejtenek magukban.

A nem-életbiztosítási üzletág nem veszélyezteti a Pannónia pénzügyi helyzetét a két biztosítási alaptermék eltérő jellegzetességei miatt. Az életbiztosítási termékekkel szemben ugyanis a nem-életbiztosítási termékek nem követelnek meg magas kezdeti költségeket, ezért nem támasztanak folyamatos finanszírozási igényt a társasággal szemben.

A nem-életbiztosítási üzletág az alábbi termékekre terjed ki: baleset és felelősségbiztosítás (2011. októbertől), gépjármű biztosítás (2012 elejétől) és vagyonbiztosítás (2012. áprilistól). A szegmens várhatóan 5-6 milliárd forinttal járul hozzá a bruttó díjbevételhez a következő 3-4 évben (4-5 százaléka becsült teljes bruttó díjbevételeknek) és előreláthatóan 2014-ben lesz nullszaldós.

A CIG Pannónia együttműködési megállapodást írt alá a VIT nyugdíjalappal, amely az önkéntes nyugdíj-megtakarítási termékekre terjed ki. A Pannónia és a VIT közös befektetési alapot hoz létre, amelyben a Pannóniának kezdetben 20 százalékos részesedése lesz. Az alap induló eszközállománya 60 milliárd forintra (330 millió dollárra) tehető.

A várható keresztértékesítéseknek számos pénzügyi előnye lehet, míg a Pannónia termékpalettája több alap figyelmét is felkeltheti a jövőben. A VIT-tel való együttműködés fő oka a VIT relatíve magas ügyfélállománya (a Pannónia 35 ezer, míg a VIT 30 ezer ügyféllel rendelkezik).

Az Equilor a jelenlegi számításai során nem vette figyelembe hasonló megállapodásokat, ugyanakkor egyelőre nem tulajdonítunk ennek szignifikáns hatást sem a bevételi sem a kiadási oldalon az elkövetkezendő 1-2 évben. A Budapesti Közlekedési Vállalattal (BKV) történő megállapodás részletei. A Pannónia nyerte azt a BKV-tendert, amelynek keretében a közlekedési vállalat dolgozóinak juttatott fizetés kiegészítésül szolgáló cafeteria juttatásai között befektetési egységhez kötött életbiztosításokat (unit-linked) is kínál. A közlekedési vállalat jelenlegi 12 ezer munkavállalójának harmada jelenleg nem jelölte meg a preferált cafeteria elemeket, így a Pannóniának módja van ezt kizárólagos opcióként felkínálni. A dolgozók kétharmada számára szintén adott a lehetőség a Pannónia termékeit választani.

Az Equilor számolt a BKV-tenderhez hasonló elemekkel, de nem zárja ki a további eredményjavulás lehetőségét sem, hiszen más nagyobb állami vállalatok tenderén is jó eséllyel lehet befutó a Pannónia.

Megállapodást írt alá a Pannónia a TIR biztosítóval, amelynek keretében a cég KGFB és Casco típusú szolgáltatásokat nyújthat tehergépjárművek számára. A Pannónia ez esetben rendszerszintű szolgáltatóvá válik, amely felelősségbiztosítást nyújt fuvarozó vállalatoknak, többlet kockázatok átvállalása nélkül. Mindezek mellett a már meglévő 150 millió forintos (800 ezer dolláros) teljes biztosítási portfólió átkerült a Pannóniához. Mindezek egyelőre másodlagos elemek a Pannónia bruttó díjbevétele és az adózott eredménye szempontjából, ami tekintetében a következő években sem várunk markáns változást. Tőkeemelés: nem szükséges 2-3 éves időhorizonton – írja az Equilor.

A társaság bruttó díjbevételének 90 százaléka származott a unit-linked típusú biztosítási tevékenységből a 2010–ben. Ez a termék a jellegéből adódóan jelentős kezdeti jutalékfizetési kötelezettséget generál, amelyet kizárólag saját forrásból fedez a Pannónia. A 2010-es tőkeemelés keretében jelentős mennyiségű forráshoz jutott a Pannónia (9,3 milliárd forint / 50 millió dollár) ami a további tőkeemeléssel kapcsolatos spekulációk lehűtésére is szolgál.

Az Equilor szerint további forrásbevonásra leghamarabb 2013-2014-ben lehet szüksége az életbiztosítási szegmensnek, de a részvényhígulást rengeteg módon el fogja tudni kerülni a társaság (például hibrid kötvények, alárendelt kölcsöntőke kibocsátásával és/vagy elsőbbségi részvények formájában). Mindez a nem-életbiztosítási szegmens esetleges tőkeemelési igényére is igaz. Mindemellett, a tőkepiaci szereplőket abban az esetben nem zavarná egy újabb tőkeemelés, ha a Pannónia a kitaposott úton halad tovább üzleti modelljének megvalósításában. A GEM megállapodás részletei. A GEM mint potenciális hosszú távú intézményi befektető már a kibocsátási tájékoztatóban is szerepelt. Idén év elején a két cég megállapodott arról, hogy szerződéses formában is megerősítik együttműködési szándékukat.

A GEM 20 millió euró értékű tőkebefektetésre szerzett jogot a következő 3 évben, amelynek értelmében a vételi árat az akkor esedékes részvényárfolyam, illetve egyéb külső tényezők függvényében határozzák meg. A kibocsátandó részvényvolumen egy előre meghatározott 15 napos periódus átlagos napi forgalmának maximum ötszörösét, míg az árfolyam ezen periódus forgalommal súlyozott átlagárának maximum 90 százalékát teheti ki. A fentieken túl a GEM 4 éven belül jogosult négymillió darab részvény jegyzésére előre meghatározott feltételek mellett.

Ezen részvények kibocsátási értéke 1595 forint, feltéve, hogy a Pannónia részvények forgalommal súlyozott átlagára eléri az 1501 forintot 2012 novemberében. Ez a megállapodás mindkét fél számára rugalmasságot eredményez, a Pannónia esetében pedig különösen fontos ez a fajta védelem az esetlegesen turbulensebb pénzügyi időszakok tekintetében – olvasható az Equilor elemzésében.

unit-linked BKV gem CIG Pannónai TIR állami tender biztosítás
Kapcsolódó cikkek