Pénz- és tőkepiac

OPEC: Ha alacsonyabb benzinárat akarnak, csökkentsenek adót

Az OPEC-et vezető Irán arra számít, hogy az olaj ára az év végéig 100 dollár felett marad, Teherán a jövedéki adó csökkentését javasolja a G8 országoknak.

Az iráni álláspont szerint az olaj árát egyrészt a tényleges kereslet-kínálati viszonyok, másrészt a pszichológiai és geopolitikai faktorok határozzák meg. Mindkét faktort tekintve valószínűsítheti, hogy az olaj ára az év végéig emelkedni fog – mondta Mohamed Ali Katibi, Irán OPEC-képviselője Teheránban az AFP tudósítása szerint. Az OPEC elnöki tisztét betöltő iráni vezetése 1,3-1,6 millió hordós napi olajkeresletre számít 2011-ben.

Az OPEC főtitkára szerint a szervezet mindent megtett a piac megfelelő ellátása érdekében és most a kormányokon a sor, hogy a rendkívüli helyzetre új megoldásokat találjanak. Abdullah El-Badri úgy fogalmazott: a G8 tagállamok nagyobb bevételt gyűjtenek az adókból, mint a termelők az olaj értékesítéséből, ezért azt javasolja, hogy csökkentsék az üzemanyagokra kivetett jövedéki adót.

Az OPEC eddigi közlései rendre megerősítették, hogy az olajkartell nem tervezi a kitermelés növelését. Az olajpiacon megfelelő a kínálat és az olaj ára nem tükrözi a valós kereslet-kínálati viszonyokat - közölte az olajtermelő országokat tömörítő szervezet, az OPEC a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi gyűlésének résztvevőinek címzett korábbi közleményben. A szervezet kutatási részlegének vezetője, Hasszan Kabazard a közleményben úgy fogalmaz: a nem OPEC-tagállamok 2011-ben 400 ezer hordóval bővíthetik napi olajkitermelésüket és a fejlett, OECD-tagállamok mintegy 58 napra elegendő készlettel rendelkeznek, többel, mint a normálisnak ítélt 53 napos tartalék.

Összességében a világ olajkészlete megfelelően nagy és semmi sem indokolja a jelenleg érvényes magas árakat - tette hozzá. A szervezet kutatási részlegének vezetője, Hasszan Kabazard a közleményben úgy fogalmaz: a nem OPEC-tagállamok 2011-ben 400 ezer hordóval bővíthetik napi olajkitermelésüket és a fejlett, OECD-tagállamok mintegy 58 napra elegendő készlettel rendelkeznek, többel, mint a normálisnak ítélt 53 napos tartalék. Összességében a világ olajkészlete megfelelően nagy és semmi sem indokolja a jelenleg érvényes magas árakat - tette hozzá.

olajár főtitkár OPEC kitermelés olaj Irán jövedéki adó
Kapcsolódó cikkek