Pénz- és tőkepiac

Commerzbank: Egyre valószínűbb a 270 forintos euró

Egyre valószínűbb, hogy a forint 270-es szintre gyengül az euróhoz képest – írja hétfői elemzésében a Commerzbank elemzője. Karsai Péter szerint ugyanakkor egyelőre az nem látszik, hogy hétfőn ilyen szintre essen a kurzus.

A megszokottól eltérően, egy héttel korábban, ma tartja az MNB a kamatdöntő ülését. Annak ellenére, hogy a lengyelek váratlanul kamatot emeltek a hazai jegybank monetáris tanácsa várhatóan nem változtat, így maradhatunk a hat százalékos szinten. Pénteken napzárásra már 269-et vette célba az euró/ forint árfolyama, a ma reggeli árfolyammozgás egyelőre némi forinterősödést sejtet. A régióban a zloty és a lej is hasonlóan visszafogottan erősödik, egyedül a cseh korona értéke mutat stagnálást az euróval szemben. Az elmúlt néhány nap árfolyamait nézve a 270-es szint egyre inkább „látóhatáron belül” van, de egyelőre nem
úgy tűnik, a forint képes lenne idáig gyengülni a mai nap folyamán, hacsak nem érkezik valami komolyabb negatív hír, ami fokozná a kockázatkerülési hajlandóságot.

A hétfői uniós csúcstalálkozó sikeressége nagyban kihatással lehet az euró/ dollár árfolyamára. Két fontos dolog miatt ülésezik ma az Ecofin: egyrészt jóváhagyják a Portugáliának megítélt 78 milliárd eurós csomagot, amire nem mellékesen a finn kormány is áldását adta, másrészt pedig szó lesz a meglévő görög csomag kipótlásáról és annak feltételeiről. Ami leginkább a görögök segítségére lehet, az az alacsony kamatláb, tehát a piaci szintnél jóval alacsonyabb szinten adott

Míg Európa a portugálokkal és a görögökkel foglalkozik, addig Japánból bíztató hírek érkeznek: a márciusi gépipari megrendelés állományok a tíz százalékos esés helyett majdnem három százalékos bővülést mutatnak. Úgy tűnik, hogy a földrengés nem okozott akkora károkat, mint arra előzetesen számítottak az elemzők. A jen továbbra is az erős oldalát mutatja a forinttal szemben 2,36 fölött, az euróval szemben pedig 114 közelében jár.

Karsai Péter szerint kicsi az esélye annak, hogy hosszú távon megoldódjanak a görögök, és a portugálok adósságproblémái, így amíg fennáll a bizonytalanság, addig marad a drága frank. A ma hajnali órákban a frank/ forint árfolyama érintette a 214-es szintet, és nem lepődnénk meg, ha újra 215 fölé kerülne a kurzus.

forint Frank portugálok görögök földrengés MNB euró kamatdöntés Európai Unió
Kapcsolódó cikkek