Pénz- és tőkepiac

Elégedetlenek a forinttal: új pénzt vezettek be

Akár jövőre forgalomba hozhatják a mosoni kistérség pénzhelyettesítőjét, a koronát - közölte a helyi fizetőeszköz megteremtését szervező hédervári polgármester szerdán az MTI-vel.

A független Juhász József elmondta: még nem eldöntött, hogy papíralapú vagy - unikumként - elektronikus pénzhelyettesítő lesz a korona. A "pénzt" kezdetben a 26 településsel és mintegy 60 ezer lakossal rendelkező kistérségben használnának, de nyitva hagynák a lehetőséget arra, hogy ha sikeres a vállalkozás, akkor újabb területeket vonjanak be.

A polgármester hangsúlyozta: a koronától a lakosság összetartozás-érzésének erősítésén túl a helyi gazdaság erősödését is várják. A helyi fizetőeszköz bevezetésének kérdése a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás csütörtöki tanácsülésének napirendjén is szerepel.

Sopronban tavaly májusban indult el a mára ötszáznál is több kereskedelmi egységben elfogadott kékfrank, az év elején pedig elkezdték tervezni a rábaközi tallér nyár végi bevezetését. A soproni kékfrank pénzhelyettesítő utalványt a HA-MI Összetartozunk Európai Szövetkezet adja ki. A forint és a kékfrank esetében átváltási arányt 1:1- ben határozták meg. Az esetleges visszaváltáskor a kibocsátónál 2 százalék plusz áfát vonnak le. Az utalvány lényege, hogy az azt elfogadó egységek 5-10 százalékos kedvezményt adnak.

Hétfőn pedig Porga Gyula, Veszprém polgármestere jelentette be, hogy balatoni korona néven helyi fizetőeszközt vezetnének be jövőre a térségben.

forint Veszprém korona Hédervár utalvány pénz kékfrank Sopron pénzhelyettesítő
Kapcsolódó cikkek