Pénz- és tőkepiac

A forint erősödött, de a csődkockázat beragadt

Szűk négy hét után újra 265 alatt található az euró/forint árfolyama. A kereskedők bíznak az EU adósságválságának a megoldásában. Nő a kockázatvállalási hajlandóság, a piaci szereplők jobban érdeklődnek a rizikósabb befektetések felé – írja devizapiaci elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank elemzője.

Az ötéves magyar CDS felára május közepe óta a 250-es szint felett tartózkodik, így itt nem érzékelhető olyan mértékű optimizmus, mint a forint erősödésében - véli a Commerzbank közgazdásza.

Azonban hozzáteszi:"ha Görögország lekerül a címoldalakról", és nem kerül a helyére más aggasztó hír, akkor jöhet a carrytrade hatásából eredő további mérsékelt forinterősödés (alacsonyabb kamatozású devizában felvétele, és a pénz elhelyezése magasabb kamatozású devizában).

A múlt héten, szerdán publikált ADP foglalkoztatottsági mutató gyenge számai már előre sejtették, hogy a májusi nem-mezőgazdasági munkahelyteremtési adat sem lesz rózsás. Az agrárszektoron kívüli foglalkoztatottság az elmúlt hónapban 54 ezer fővel bővült csupán a 165 ezres piaci várakozásokhoz képest és ezzel a dollár lejtőre került a főbb devizákkal szemben, az euróhoz képest egy százalék feletti gyengülést volt kénytelen elszenvedni a zöldhasú. Az euró erősödésének a másik oka a körvonalazódó görög mentőcsomag - írja Karsai Péter.

A Der Spiegel patinás német hetilap szerint 100 milliárd eurós lesz a pakett, de a segítségként kapott pénz pontos feltételrendszere még nem ismert, június 20-a után sok minden kiderül. Az árfolyamokon és a görög CDS-feláron is látszik a javuló kilátás és az enyhülő nyomás.

Annak ellenére, hogy komoly eséllyel pont kerül (ideig-óráig) a görög adósságválságra a svájci frank nem gyengült a dollárhoz hasonló mértékben az euróhoz képest. A kis gyengülésnek is örülni kell, május 20-a óta nem járt 216 körül a frank/forint árfolyam. Érdemi elmozdulás leginkább akkor következhetne be, ha az Európai Központi Bank kamatot emelne az elkövetkező időszakban, míg az Svájci Nemzeti Bank nem.

forint Frank ECB metőcsomag Görögország euró CDS felár SNB
Kapcsolódó cikkek