A rovat támogatója: Budapesti Értéktőzsde Zrt.
Pénz- és tőkepiac

A forint erősödött, de a csődkockázat beragadt

Szűk négy hét után újra 265 alatt található az euró/forint árfolyama. A kereskedők bíznak az EU adósságválságának a megoldásában. Nő a kockázatvállalási hajlandóság, a piaci szereplők jobban érdeklődnek a rizikósabb befektetések felé – írja devizapiaci elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank elemzője.

Az ötéves magyar kötvény CDS felára május közepe óta a 250-es szint felett tartózkodik, így itt nem érzékelhető olyan mértékű optimizmus, mint a forint erősödésében - véli a Commerzbank közgazdásza.

Azonban hozzáteszi:"ha Görögország lekerül a címoldalakról", és nem kerül a helyére más aggasztó hír, akkor jöhet a carrytrade hatásából eredő további mérsékelt forinterősödés (alacsonyabb kamatozású devizában hitel felvétele, és a pénz elhelyezése magasabb kamatozású devizában).

A múlt héten, szerdán publikált ADP foglalkoztatottsági mutató gyenge számai már előre sejtették, hogy a májusi nem-mezőgazdasági munkahelyteremtési adat sem lesz rózsás. Az agrárszektoron kívüli foglalkoztatottság az elmúlt hónapban 54 ezer fővel bővült csupán a 165 ezres piaci várakozásokhoz képest és ezzel a dollár lejtőre került a főbb devizákkal szemben, az euróhoz képest egy százalék feletti gyengülést volt kénytelen elszenvedni a zöldhasú. Az euró erősödésének a másik oka a körvonalazódó görög mentőcsomag - írja Karsai Péter.

A Der Spiegel patinás német hetilap szerint 100 milliárd eurós lesz a pakett, de a segítségként kapott pénz pontos feltételrendszere még nem ismert, június 20-a után sok minden kiderül. Az árfolyamokon és a görög CDS-feláron is látszik a javuló kilátás és az enyhülő nyomás.

Annak ellenére, hogy komoly eséllyel pont kerül (ideig-óráig) a görög adósságválságra a svájci frank nem gyengült a dollárhoz hasonló mértékben az euróhoz képest. A kis gyengülésnek is örülni kell, május 20-a óta nem járt 216 körül a frank/forint árfolyam. Érdemi elmozdulás leginkább akkor következhetne be, ha az Európai Központi Bank kamatot emelne az elkövetkező időszakban, míg az Svájci Nemzeti Bank nem.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek