Pénz- és tőkepiac

Cáfolta a kormány, hogy államosítanák a bankbetéteket

Nagy Anna kormányszóvivő és Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szóvivője ma cáfolták a bankbetétek államosításáról szóló hírt.

Minden alapot nélkülöz az a hír, hogy államosítanák a 2 millió forint feletti bankbetéteket – jelentette be a két szóvivő. Binder István elmondta, hogy a pénzügyi felügyelet ügyfélbejelentés alapján értesült arról, hogy ismeretlenek olyan hamis üzentet terjesztenek egy nyilvános levelezőlistán, amely szerint az Európai Bizottság Magyarország ellen várható intézkedése nyomán a kormány államosítja a 2 millió forint feletti bankbetéteket.

Binder István és Nagy Anna hangsúlyozta, hogy az üzenet minden alapot nélkülöz és nagyon hasonló azokhoz az e-mailekhez, amelyekkel banki azonosítókat akarnak kicsalni. Binder István hangsúlyozta: az EU minden tagállamában törvény szavatolja a betétesek védelmét és már Magyarországon is 100 ezer euró, több mint 26,6 millió forintig vállalja esetlegesen befagyott hitelintézeti betétek kifizetését az OBA,

A szóvivők azt is bejelentették, hogy az ügyben rémhírterjesztés gyanújával nyomozást indított a rendőrség, a pénzügyi felügyelet pedig vizsgálatot indított az ügyben. A PSZÁF tiltott piacbefolyásolás gyanújával kezdeményezett eljárást és egyéb hatóságokkal is felvette a kapcsolatot az ügyben. Eddig annyit két elkövetőt sikerült azonosítani és a hatóságok ismeretei szerint nagy közösségi hálózatokra nem került fel a hír.

A rémhírterjesztés bűncselekmény, amelyért börtönbüntetés járhat, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete pedig akár 2 milliárd forintos büntetést is kiszabhat ilyen súlyos szabálysértés esetén, még magánszemélyekre is. Az ehhez hasonló és ilyen súlyú hírek vagy álhírek nagyon veszélyesek, mert alkalmasak arra, hogy jelentős mértékben befolyásolják a magyar állampapírok és a magyar részvények árfolyamát a nemzetközi értékpapírpiacon. Ugyancsak piacbefolyásolás gyanújával indított korábban vizsgálatot a PSZÁF, amikor 2008 őszén az OTP Bank részvényárfolyamának letörése érdekében indult akció. A felügyelet akkor kiderítette, hogy az árfolyambefolyásolás mögött Soros György befektetési alapja áll és a hatóság akkor is jelentős bírságot szabott ki.

államosít nagy anna Binder pszáf bankbetét
Kapcsolódó cikkek