Pénz- és tőkepiac

Euró, svájci frank - Brutális árfolyamok várhatóak

A Görögország miatti piaci aggodalmak a forint árfolyamán is nyomot hagynak, s mivel a hétvégén sem sikerült megegyeznie az uniós vezetőknek hétfőn ismét 225 forint közelébe kerülhet a frank és 270 forint fölé kúszhat az euró - írja napi devizapiaci elemzésében a Commerzbank.

Pénteken Merkel kancellár és Sarkozy elnök igyekeztek megnyugtatni az aggodalmaskodókat, hogy lesz megoldás, lesz konszenzus. A hírre 269,50-ről 267,50-re korrigált az euró/forint árfolyama, de a hétvégi fejlemények nem igazán mutatnak a megoldás irányába. A görög miniszterelnöknek nem sikerült megegyezni az ellenzékkel az új megszorító és privatizációs csomagokról, így tegnap Papandreau miniszterelnök előirányozta a bizalmi szavazást a görög parlamentben, amire várhatóan szerdán kerül sor.

A bizalmi szavazás nemcsak azért hordoz magában különös veszélyeket, mert bukás esetén sok időbe telik az új kormány felállása, hanem azért is, mert az ellenzék kevésbé tűnik reformelkötelezettnek, ráadásul a képviselők aránya eléggé kiegyenlített: a 300 fős parlamentben 10 fős többsége van csak a jelenlegi kormánynak. Lemondás esetén belátható időn belül nem lesz reform, a bizonytalan politikai helyzetben pedig Görögország nem hívhatja le a júliusi 12 milliárd eurós, korábban jóváhagyott hitelrészletet. Mindezek következtében az euró/forint újra 269,50-nél jár, és nem lepődnénk meg, ha a mai nap folyamán 270 fölé kúszna az árfolyam. A forint/frank árfolyamot tekintve is újra az aggodalmaké a főszerep a devizapiacokon, így nem csoda, hogy az euró/frank lefelé, 1,2050 alá, a frank/forint kurzusa pedig 224 fölé került

Eléggé tragikomikus a helyzet, főleg annak tükrében, hogy már január közepén fogadkoztak az EU illetékesek, hogy a görög helyzetre a márciusi Ecofin ülésre végérvényes pontot fognak tenni. Most június 23-24-i brüsszeli EU konferenciáról, és július eleji, időpont nélküli megállapodásokról érkeznek hírek. Bár az is lehet, hogy az időhúzás a stratégia része, de konspirációs elméletekbe nem akarunk belemenni.

Amíg nem mondják ki, hogy ki, mikor, mit fog csinálni legalább rövid és középtávon, addig nem várhatunk nagyobb kockázatvállalási hullámra, a dollár inkább az erősebb, az euró pedig a gyengébbik felét fogja mutatni. Az euró/dollár árfolyama nagy utakat járhat be annak függvényében, hogy milyenek lesznek a görögországi fejlemények. A héten 1,40 alá, és 1,45 fölé is mehet az árfolyam, egyelőre az előbbi eset tűnik valószínűbbnek.

forint Frank dollár kockázatkerülés devizapiac Görögország euró
Kapcsolódó cikkek