Pénz- és tőkepiac

K&H: Honnan lesz önrészük a kisebb lakásba költözőknek?

Az egy évvel korábbinál alacsonyabb nyereséget ért el az idei első negyedévben a K&H csoport. A társaság profitja azonban jóval magasabb lett volna a bankadó nélkül.

kidolgozásra vár. Hendrik Scheerlinch, a K&H csoport vezérigazgatója mai sajtótájékoztatóján elmondta: örül a kormány és a Bankszövetség közötti konstruktív együttműködés eredményének. Eddig ugyanis ügyfeleik jelentős része könnyítésre várt. Most azonban várhatóan komolyan megvizsgálják, hogy a felkínált lehetőségek közül mit választanak. Ezért a vezérigazgató arra számít, hogy csökken a hitelbedőlések aránya.

A vezér ugyanakkor úgy véli, hogy a tárgyalásokat folytatni kell és több részletkérdés tisztázásra vár. Nem tudni például, hogyan teljesítik az önrész-követelményt azok az ügyfelek, akik kamattámogatásért cserébe kisebb lakásba költöznek és lezárják régi hiteleiket. Lapunk kérdésére Scheerlinch elmondta: amennyiben a jogszabályok lehetővé teszik, bankja a piaci igények és a szociális szempontok alapján dönti el, hogy milyen sorrend szerint árverezi el az ingatlanokat.

A K&H bankcsoport az idei első negyedévben 4,7 milliárd adózott eredményt el, ami 16 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában volt. A cégcsoportot 4 milliárd forint bankadó terhelte, melynek kifizetése nélkül a nyereség 41,7 százalékkal, 7,9 milliárdra nőtt volna.

A bankcsoport hitelállománya 6,3 százalékkal 1 612 milliárd forintra, a betéteké 0,4 százalékkal 1 599 milliárdra csökkent. A befektetési alapoké 9,1 százalékkal növekedett a tavalyi és idei első negyedév vége között. A bank mérlegfőösszeg 4 százalékkal 3 043 milliárd forintra emelkedett, ami lényegében a frankhitelek értéknövekedésén alapult. A bankcsoport működési bevétele 2,9 százalékkal, 35,2 milliárd forintra csökkent. A svájci frank drágulása miatt megnövekedett kamatrés miatti bevételnövekedés nem ellensúlyozta a más bevételek csökkenését. Ez idő alatt a működési költségek 0,9 százalékkal 17,1 milliárd forintra mérséklődtek.

A bankszektorban tapasztalható trendnek megfelelően tovább nőtt a nemfizető hitelek aránya a K&H csoportnál is. a lakossági adósságoknál egy év alatt 6,2-ről 9,2 százalékra, a vállalati hiteleknél 6,3-ről 8,4 százalék, a lízingszerződéseknél pedig 11,7-ről 15,4 százalékra nőtt a nemteljesítő hitelek állománya. A lakossági szegmensben azonban az utóbbi két évben a piaci átlagnál kisebb mértékű a nemfizető hitelek aránya a K&H-nál.

A bankcsoport vezetői az idei első negyedév eredményei közül kiemelték a kis- és középvállalati betétállomány 15,3 százalékos növekedését, valamint azt, hogy a zártvégű és tőkevédett alapok piacán továbbra is piacvezetők, 51 százalékos részesedéssel. Az alapkezelő által kezelt 5 százalékkal nőtt tavaly március óta, az idei első negyedévben két új alapot bocsátottak ki, öt zártvégűt pedig nyílt végűvé alakították át 8,8 milliárd forint értékben.

A biztosítótársaságnál a keresztértékesítési kampánynak köszönhetően jelentősen nőtt a gépkocsibiztosítások száma, tavaly és idén március vége között a növekedés 62 százalékos, ez 835 ezer szerződést jelent, a kgfb-nél 90 százalékkal, a cascóknál 43 százalékkal nőtt az állomány.

devizahitel önrész profit biztosító hitelállomány K&H bankadó
Kapcsolódó cikkek