Pénz- és tőkepiac

Pánik Olaszországban: Zuhan az UniCredit, mint a kő

Az UniCredit és az Intesa Sanpaolo részvényei zuhanásnak indultak Olaszországban, miután a nemzetközi hitelminősítők felülvizsgálják a bankok hitelminősítését.

Az UniCredit, Olaszország legnagyobb hitelezője 8,9 százalékkal esett, amellyel vezette a gyengülést. Az Intesa Sanpaolo, az ország második legnagyobb hitelintézetének részvényei 7,2 százalékkal értékelődtek le pénteken. Mindkét kereskedését rövid időre felfüggesztették – jelentette a Bloomberg hírügynökség.

A hitelminősítők az európai szuverén adósságválság terjedésével kapcsolatos aggodalmak miatt vizsgálják a bankokat. A Moody’s Investors Service tegnap azt mondta, 13 olasz bankot minősíthet le, mert sokkal sebezhetőbbé válhatnak az ország leminősítési kilátása miatt.

A Moody’s a múlt héten közölte, hogy Olaszországot leminősítheti, mert a lassul és az ország hitelfelvételi költségei növekednek.

Az olasz szóvivője azt mondta, hogy az árfolyam pénteki volatilitását „technikai probléma” okozta – írja a MarketWatch.

David Jones, az IG Index vezető piaci stratégája azt mondta: olyan pletykák indultak el, amelyek szerint az olasz bankoknak tőkeemelésre van szükségük az európai stressz-tesztek nyomán.

részvény Intesa UniCredit Bank Olaszország árfolyam
Kapcsolódó cikkek