Pénz- és tőkepiac

Pozitív hangulatot várnak - de mégis mi történik a BÉT-en?

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 18,02 pontos csökkenéssel, 23.018,74 ponton nyitott kedden. A hétfői záró értékéhez képest 0,08 százalékkal gyengült. Húsz perccel nyitás után azonban pozitívba fordult.

Valamivel fél tíz előtt a BUX index 0,46 százalékos emelkedéssel 23143,88 ponton áll. A vezető részvények közül egyedül a Richter papaírok kurzusa fordult negatívba: 0,29 százalékos csökkenéssel 34300 forinton áll. A Mol papírok árfolyama 0,19 százalékkal 23400 forintra, az MTelekomé 0,18 százalékkal 546 forintra emelkedtek kedden. Az OTP ismét 600 ezer forinton áll 0,16 százalékos pluszban.

Gabler Gergely, az Erste Befektetési Zrt. elemzője pozitív hangulatra számít a magyar piacon. Véleménye szerint el kell jönnie a pillanatnak, amikor pozitív irányba korrigál a piac. Hétfőn erre annak ellenére nem került sor, hogy a Fitch hitelminősítő stabilra javította az eddigi negatívról a magyar szuverén adóskockázati besorolások kilátását. Ennek azonban sem a forint piacán, sem a részvénypiacon nem látszott a pozitív hatása.

Az elemző megjegyezte, hogy a nemzetközi piaci hangulat is enyhült, bár továbbra is sok az aggodalom, egyrészt a görög államadóssággal, másrészt az amerikai bankokkal kapcsolatban, mivel a Fed szigorítana a tőkemegfelelési szabályokon.

Gerőcs Tamás, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint a nemzetközi tőzsdéken iránykeresés lehet egyrészt a görög adósságfinanszírozás körüli huzavona miatt, másrészt az Európai Központi Bank csütörtöki kamatdöntő ülése előtt. Alapvetően ez határozhatja meg a régiós piacok mozgását is, de az elemző szerint a magyar piac továbbra is felülteljesítő lehet. A kedvező hangulatot véleménye szerint támogathatja a Fitch hétfői döntése, ami stabilizálhatja a forint árfolyamát is.

kilátás görög 2011 adósság tőzsde június BUX bét korrekció adóskockázat Fitch
Kapcsolódó cikkek