Pénz- és tőkepiac

A piac még mindig másnapos a múlt heti dorbézolés óta

A piac még mindig másnapos a múlt heti dorbézolés óta. Július első hete gyengébben indul a múlt héthez képest, amikor a piacok a legjobb hetüket produkálták az elmúlt két év viszonylatában.

Szerző: Tradenet

A traderek nem vettek fel érdemben új pozíciókat és inkább hagyták a jelenlegieket nyitva profitban, így a piac némi bizonytalanságot mutatott a tegnapi kereskedési nap során. Délután egy hirtelen esést produkált a piac, ami a napi csúcstól egészen a napi minimumig esett. Ez köszönhető volt a Moody’s portugál kötvény-leminősítésének (bóvli kategória).

 A hitelminősítő fél, hogy Portugália nem tudja majd tartani a korábbi deficit csökkentő terveit. Ugyanakkor az amerikai befektetőket a demokraták és republikánusok vitái is aggasztották amely a deficit plafon emeléséről szólt (jelenleg 14,3 trilló dollar). Ezek a tárgyalások nem vezettek sikerre. Emlékeztetünk mindenkit, hogy az amerikai felminősítési határideje augusztus 2 és ha ehhez nem tudják magukat tartani és nem emelik az plafont akkor annak komoly következményei lesznek.

Az alacsony piaci aktivitás ellenére az arannyal foglalkozó cégek 3%-os emelkedést könyvelhettek el, ami az arany ár emelkedésének tudható. Egy uncia aranyért 1513 dollárt adnak jelenleg. A légitársaságok papírjai pedig csökkentek  1,4%-al, ami az olaj ár emelkedésének volt köszönhető. Most 96,89 dollárba kerül egy hordó olaj. A befektetők jelenleg a havi foglalkoztatottsági adatokra várnak, mely szerint 80000 új munkahellyel bővülhetett a foglalkoztatás.  

Szerda: Piacnyitás előtt jön ki az ADP adat, ami betekintést ad a pénteki foglalkoztatottsági adatokba, ugyanakkor ISM adatunk is lesz. Ezen kívül még az üzlet láncok eladási teljesítménye is nyilvánosságra kerül.

S&P 500

Az elmúlt 5 napi emelkedés túl intenzívnek bizonyult és bizony szükség van némi korrekcióra, hogy egyáltalán folytathassa az emelkedést. Amíg a 130-as szint érintetlen addig van esély arra, hogy folytassa az emelkedést a piac. Bár valóban úgy néz ki, hogy igyekszik a piac az újabb csúcsok felé.

hitelminősítő Moody's bóvli Portugália spy trader ADP
Kapcsolódó cikkek