Pénz- és tőkepiac

Gyengült a forint - A lélektani határ közelében a svájci frank!

A forint mérsékelten korrigált az euróval szemben, a nemzetközi események a hazai devizát is elérték. Az euró gyengülése valamint a frank erősödése miatt azonban a svájci frank jelentősen drágult forintban kifejezve, megközelítve a 220-as lélektani árfolyamot.

A forint gyengült a vezető devizákkal szemben, miután Portugáliát a befektetésre nem ajánlott kategóriába süllyesztette a Moody’s Investors Service. A hír után az euró gynegülni kezdett,  és a svájci frank a felerősödő kockázatkerülés hatására szerdán újra betöltötte menedékdeviza szerepét, és széleskörűen erősödött. Az euró 1,22 feletti kurzusról 1,21 alá került szerdára a svájci frank ellenében.

„Bár a másik két nagy hitelminősítőnél még a befektetési kategóriában (annak legalsó fokán) található Portugália, a piacok számára fontos figyelmeztetést jelentett a Moody’s lépése, hogy az európai adósságválság nem csak a görögökről szól, illetve hogy a fertőzés továbbra is komoly veszély” – írja Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető közgazdásza. „A befektetők egy része úgy véli, hogy Írország is újabb külső segítségre szorulhat, de sokan aggódnak Spanyolország és Olaszország hitelminősítése miatt is” – emeli ki az elemző.

A forint kedd délután az euróval szemben mérsékelten, a svájci frankkal és az amerikai dollárral szemben erőteljesebben gyengült. A forint kedd délután 263,5-264-es kurzusról 265-re esett az euró ellenében. A hitelminősítői közlemény kedd este érkezett, ezért a tőkepiacok nem tudtak reagálni. Szerda délelőtt a Stoxx Europe 600 index 0,45 százalékkal került lejjebb, a korrekciót a bankrészvények vezetik.

A forint 265,5-ig esett, majd innen újra 265 közelébe tudott kapaszkodni. A régiós devizák 0,1-0,3 százalékos gyengülést mutatnak az euróval szemben.

A svájci frank ára 219,7 forintra kúszott fel délelőtt, miközben kedd reggel még 214 forint körül jegyezték az alpesi devizát. Az devizapár később 219 forint alá került.

forint Frank Moody's frankárfolyam chg HUF portugála euró
Kapcsolódó cikkek