Pénz- és tőkepiac

Jöjjön a 180 forintos frank? - Kalkulátort indít a PSZÁF

Internetes kalkulátor indít a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) azért, hogy segítse a döntésben azokat, akik árfolyamkorlátot igényelnének devizahitelükre.

Binder István, a PSZÁF szóvivője az MR1 Kossuth Rádióban elmondta: a kalkulátort már tesztelik és várhatóan napokon belül elérhető lesz a devizahiteleket segítő alkalmazás.

A kalkulátor a Felügyelet szerint nem csak abban könnyíti meg a tájékozódást, hogy mely ügyfeleknek érdemes élniük az időszakos könnyítés lehetőségével, hanem azt is megmutatja, hogy várhatóan mekkora összeg halmozódik majd fel azon a gyűjtőszámlán, amelyet a türelmi idő leteltével törleszteni kell.

Várhatóan azok választják majd a rögzített árfolyam melletti fizetést, akik nagy nehézségekkel, de még tudják törleszteni devizahiteleiket, még ha valamekkora, de kilencven napnál nem nagyobb hátralékban vannak is – vélekedett a felügyeleti szóvivő. Figyelmeztetett: akiknél nagyobb az elmaradás, vagy tudják törleszteni a kölcsönt, aligha jelent megoldást a könnyítés, hiszen lényegében egy újabb hitelük keletkezik a gyűjtőszámlákon, így további költségeik jelentkeznek majd néhány év elteltével.

devizahiteles svájci frank Binder pszáf árfolyam
Kapcsolódó cikkek