Pénz- és tőkepiac

Annak is örülünk, hogy világrekord alatt van a frank - Forint elemzés

Szerda reggel a forint 272,07/euró volt vételi oldalon, szinte változatlan a kedd esti 272,09/euróhoz képest.

A svájci frankkal szemben 230,51-231,25/franknál tartott vételi-eladási árfolyamon, 0,37 százalékkal gyengébben a kedd estinél. Egy japán jen 2,4608-91 forint volt, 0,28 százalékkal több, mint kedd este.

A forintnak is jót tett, hogy magas szinten ugyan, de az utolsó világrekordok alatt stabilizálódott a svájci frank az utóbbi két hétben a fő valutákkal szemben, részint a Svájci Nemzeti Bank likviditásnövelő intézkedéseitől és nyíltpiaci eladásaitól, részint attól a piaci aggodalomtól, hogy ha a befektetők túlfeszítenék a húrt, akkor esetleg ez euróhoz kötik a frank árfolyamát.

A frankot fékezi az is, hogy a Fed elnökének múlt pénteki beszéde óta a dollárnak minden és mindennek az ellenkezője jót tesz, Ben Bernanke ugyanis szeptember végéig - a Fed kamatdöntő bizottságának következő értekezletéig - elhárította azt az aggodalmat, hogy az amerikai tartalékbankrendszer új mennyiségi enyhítéssel növelné a dollár kínálatát. Ezért hétfőn a elkerülését valószínűsítő, jó amerikai lakossági fogyasztási adatok segítették, kedden a menedékkeresés részesítette előnyben a dollárt az amerikai fogyasztói bizalom e havi gyengüléséről és a lakásárak júniusi csökkenéséről megjelent adat nyomán.

A befektetők figyelnek arra is, hogy a magyar kormány eltökélt a hiánycélja mellett, és ősszel további intézkedéseket jelent be a cél tartása végett. Annak jeleire is figyelnek majd, hogy várható-e bármi változás a Magyar Nemzeti Bank pénzügypolitikai irányvonalában, miközben az euróövezeti államadósság-válság új és új fejleményei megviselik az eurót, ami a forintnak sem használ.

A forint kedd este 0,23 százalékkal gyengébb, a cseh korona 0,05 százalékkal jobb, a lengyel zloty 0,29 százalékkal rosszabb volt a hétfő estihez képest az euróval szemben.


 

Frank Bernanke Svájci Nemzeti Bank Fed befektető euró árfolyam
Kapcsolódó cikkek